Bunkeren

‣ Forfatter: Ida-Marie Rendtorff

‣ Illustrator: Rebecca Bang Sørensen

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2017

‣ Målgruppe:10+

‣ Sidetal: 141

‣ ISBN: 9788702189353

Drengen Lass begiver sig ud i ørkenen for at finde sine biologiske forældre. Han mener, de befinder sig hos Skyggefolket, der holder til i De Blå Bjerge. På sin rejse må Lass tage sig i agt for Snapperne, der kidnapper børn og sælger dem videre. Lass løber hurtigt tør for vand, og ørkenen er isnende kold om natten. Han når frem til et forladt bunkerkompleks, der viser sig at være beboet af Snappere. Snapperne har indrettet bunkeren til opbevaring af kidnappede børn, som de holder i kunstig søvn med medicin. Lass bliver taget til fange, men det lykkes ham at flygte, da han efterhånden får lært Snappernes rutiner at kende.

“Bunkeren” er en spændingsfyldt, let overskuelig roman for mellemtrinsbørn, der kan lide action, relativt stramme historier og science fiction. Historien hænger fint sammen, uden at man spekulerer for meget over, hvordan Lass kan opdage så mange hemmeligheder i bunkeren – hemmeligheder, som Snapperne tilsyneladende er ganske uvidende om. Flugten fra bunkeren er spændende, hæsblæsende læsning, og på næsten vanlig vis må den selvstændige barnehovedperson lære at håndtere følelser som vrede, svigt og tillid. Ikke alle voksne er til at regne med. Faktisk synes Lass’ science fiction-verden at være fuldstændigt blottet for voksne, han kan stole på. Det kan virke ret deprimerende.

Bogen slutter åbent, og der er lagt op til en 3’er.

Ida-Maria Rendtorff gør klogt i at dele historierne op i mindre bider, så de bliver spiselige for bøgernes målgruppe. Sproget er veltilpasset uden alt for mange mærkværdige sci-fi- navne, som ingen kan udtale. Desuden er bogen illustreret af Rebecca Bang Sørensen, hvis supplerende illustrationer giver læseren en fin fornemmelse for universet. Gyldendal ved, at forsiden er det, der sælger en børnebog, og forsiden viser Lass i infight med en klapperslange, der er klar til angreb. Fed forside, der ikke lover for meget og igen rammer målgruppen.

Bogen skal ubetinget købes til skolebibliotekerne og til den unge tween, der kan lide at putte sig med en god bog, som kan sluges hurtigt. Selv langsomme læsere vil kunne komme igennem bogen uden at føle, at de gnaver sig gennem en mursten. Det styrker selvtilliden og læselysten.

Vi får at se, om Lass finder sine forældre, når vi i nær fremtid skal på flere eventyr med Skyggefolket. Vi glæder os.

Ida-Marie Rendtorff
Rebecca Bang Sørensen
Gyldendal – med læse- og lydprøve

Anmeldelsen er skrevet af Janus Neumann

Janus er uddannet lærer og Cand. Pæd, i didaktik m.s.h.p. dansk med speciale i børne- og ungdomslitteratur. Han har arbejdet på Skovshoved Skole i Gentofte i mere end 20 år, og er nu redaktør på tidsskriftet DANSK og faglig konsulent for Dansklærerforeningen samt underviser i dansk på læreruddannelsen. Janus har en særlig interesse for den børnelitterære historie, den ironiske børnelitteratur og billedbøger. Han har gennem flere år anmeldt for Folkeskolen, Børn og bøger og naturligvis Bogbotten, hvor anmelderiet begyndte.