Burn

‣ Forfatter: Patrick Ness

‣ Oversætter: Elisabeth Kiertzner

‣ Forlag: Forlaget Carlsen

‣ Udgivelsesår: 2020

‣ Pris: 249, -

‣ Målgruppe:13 – 17 år

‣ Sidetal: 392

‣ ISBN: 9788711982822

”En kold søndag aften i begyndelsen af 1957 – den selvsamme dag, faktisk, hvor Dwight David Eisenhower for anden gang aflagde ed som USA’s præsident – stod Sarah Dewhurst sammen med sin far på parkeringspladsen foran Chevron-tanken og ventede på den drage, han havde hyret som medhjælper på farmen.

Han er forsinket, sagde Sarah stille.”

Men dragen er ikke forsinket. Den kommer. Og så viser det sig, at det er en blå drage. Det plejer at være røde drager, der bliver ansat som landbrugsmedhjælpere. Denne drage har et navn: Kazimir. Sarah og Kazimir bliver en slags venner, og dragen viser sig at være utrolig loyal og hjælpsom, når Sarah er i knibe. Sarahs mor er død, og Sarahs bedste ven Jason Inagawa har heller ingen mor. De har det til fælles, udover at deres mødre er døde, at de begge har en problematisk hudfarve i forhold til hvilke racefordomme, der trives i byen Frome, hvor de bor.

Jason arbejder og studerer hårdt, hans japanske far ønsker, at han skal være en mønsterbryder, der får en akademisk uddannelse. Sarahs far stræber efter at få hverdagen til at hænge sammen økonomisk og arbejdsmæssigt. De har ikke mange penge. De to unge mødes i fælles afmagt overfor det etablerede systems foragt for deres farve og baggrund.

Der er to spor (mindst) i bogen. Dels er der Sarah og Jasons sammenhold og venskab, så er der Nelson og Malcolm, der er to drenge, der mødes tilfældigt, fordi de på en eller anden måde er viklet ind i en konflikt mellem FBI og dragerne og den kolde krig og Gudinden.

Nogle FBI-betjente jagter Malcolm og Nelson, de er på vej til Canada. Eller måske er de ikke på vej til Canada.

Hjemme i det mere realistiske Frome er den lokale betjent en sadistisk regelrytter, der nyder at bruge sin magt til at terrorisere Sarah og Jason.

Her er dragen Kazimir er en god støtte for Sarah.

Der er mange, mange spor lagt ud, så man som læser altid er i tvivl om, hvem der er de gode, og hvem der er onde. Hvem er en ægte helt, man skal holde med?

De to spor mødes naturligvis. Men det må man selv læse sig frem til. Det er en kompliceret fortælling, der først og fremmest handler om retten til kærlighed uanset race, religion og seksuel orientering. Alle har brug for et menneske at holde af. Alle har ret til at blive mødt med kærlighed.

Patrick Ness fik sit store gennembrud i 2015 med Monster om en kræftsyg mor og hendes søn. Siden har han skrevet (og de er kommet på dansk) Mere end det, Vi andre bor her bare, Release, Og havet var vores himmel og Chaos Walking 1,2,3.

Burn er den nyeste. Den har mange gode intentioner, men det bliver ganske svært at holde balancen mellem kærlighedshistorierne og de mange konflikter, bogen rummer. Det er herligt at møde en blå drage. Men det er ganske svært at tro på netop blå drager, når man aldrig før har mødt hverken røde eller blå drager.

 

Links: Patrick Ness

 

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.