Caroline Mathilde og Struensee – Historisk roman fra Christian d. 7.’s tid

‣ Forfatter: Herta J. Enevoldsen

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2013/1977

‣ Pris: 129,95

‣ Målgruppe:10+

‣ Sidetal: 184

‣ ISBN: 9788702145434

Caroline Mathilde er dronning af Danmark, gift med den sindssyge konge Christian den 7., og elskerinde til Struensee – kongens gehejmekabinetsminister og, næst efter kongen, den mægtigste mand i landet. Eftersom kong Christian det meste af tiden er mere eller mindre ude af stand til at tænke to sammenhængende tanker, er det reelt Struensee, der leder landet. Han bruger sin magt til at forbedre forholdende for fattigfolk, idet han tager magtbeføjelser fra adel og kirke. Kombinationen af at træde adelen og kirken over tæerne, og rygterne om hans forhold til dronningen, skaffer parret mange fjender. Og til sidst ender det da også galt: en sammensværgelse ledet af enkedronning Juliane Marie vælter Struensee fra magten og Caroline Mathilde fra tronen. Han bliver henrettet for majestætsfornærmelse og hun bliver landsforvist.

Det er en spændende bog baseret på virkelige begivenheder. Historien om den danske dronning Caroline Mathilde og lægen Struensee er klassisk. Både deres kærlighedshistorie, men også fordi Struense qua sin magt over kongen får gennemført mange love og regler, som forbedrer menigmands forhold i Danmark. For en tid i hvert fald. Det er et romantiseret billede af virkeligheden, for der er selvfølgelig mere til historien end en uskyldig ung dronning og en idealistisk mand, som bare vil folket det bedste. Deres fjender er stærke, og de giver selv fjenderne gode kort på hånden, fordi de tror, at de kan have en affære, som ingen opdager. På den måde kan man som læser godt synes, at de er noget naive i det.

Bøgerne blev første gang udgivet i 1977, og er nyredigerede af Louise Langhoff Koch. Det har hun gjort godt. Sproget flyder nutidigt uden at miste den charme, som findes i den originale tekst.

Historien om Caroline Mathilde og Struensee blev så sent som sidste år filmatiseret med Mads Mikkelsen som den ombruste læge. Så historien fascinerer stadig mange.

Der findes ingen lignende bøger om Caroline Mathilde for børn, men en del titler for voksne, fx Maria Hellebergs ’Mathilde – magt og maske’ fra 1991 og ’Caroline Mathilde : magt og skæbne : en biografi’ af Michael Bregnsbo

Anmeldelsen er skrevet af Louise Greiner

Har læst bøger altid og altid! Louise blev uddannet til børnebibliotekar i 1994, og har siden da tvunget gode bøger ned i halsen på alle som gad lægge krop til. De sidste 14 år er det primært gået ud over børnene i Albertslund, når de lægger vejen forbi børnebiblioteket. På sidelinjen er hun freelance konsulent hos et større forlag, og blogger om bøger både privat og i arbejdsøjemed. Når hun ikke læser, kæmper Louise en halvhjertet kamp mod ukrudtet i haven, ser film, spiller rollespil, cykler og går vild i skoven, mens hun tænker store tanker. Louise læser mest fantasybøger, historiske romaner, smukke og skæve billedbøger, tegneserier og bøger om seje piger.