Cecilie vil ikke have briller

‣ Forfatter: Annette Langen

‣ Illustrator: Frauke Bahr

‣ Oversætter: Lena Lamberth

‣ Forlag: Lamberth

‣ Udgivelsesår: 2012

‣ Pris: 269,.

‣ Målgruppe:4+

‣ Sidetal: 32

‣ ISBN: 9788778685841

Cecilie ser ikke så godt. Hos øjenlægen får hun at vide, at hun er nærsynet og skal have briller.  Det synes Cecilie ikke er en god ide. Hun vil ikke have briller. Og hun vil helt bestemt ikke gå med dem. Heller ikke selvom hun pludselig kan se en masse ting, hun ellers ikke har kunnet se før.

For Cecilie vil være ligesom de andre børn og de har ikke briller. Så hver gang Cecilie ser sit snit til det, får hun brillerne til at forsvinde. Far og mor finder Cecilies briller de mærkeligste steder. I potteplanter, på fuglenes foderbræt og bag toilettet.

En dag inden Cecilie skal i børnehave, lader hun sine briller dumpe ned i akvariet. Glæden over at have skilt sig af med brillerne, fortager sig dog hurtigt, da Cecilie henne i børnehaven først falder over legetøjet og siden ikke kan se billederne i oplæsningsbogen. Helt galt går det, da børnene skal på skattejagt og finde guld-mønter. Cecilie ser ganske enkelt for dårligt til at kunne være med.

Cecilie bliver ked af det og frustreret og da hun kommer hjem skynder hun sig at fiske brillerne op fra akvariets bund. Hun er endelig blevet parat til at gå med sine briller.

Annette Langen har skrevet tre bøger om pigen Cecilie. Cecilie vil ikke have briller er rig på tekst, men langt fra teksttung. Løbende inddrages læseren i fortællingen gennem direkte henvendelser som for eksempel ”Hvad tror du Cecilie gjorde ligeså snart hun kom hjem?”, hvilket indbyder til videre samtale om det der sker i teksten.

Oversættelsesmæssigt finder jeg det sjusket, at bagsideteksten ikke kongruerer med indholdet. Således leder Cecilie og hendes venner efter guldmønter i teksten, mens de ifølge bagsideteksten (og illustrationen)er på jagt efter guldblomster.

Frauke Bahrs illustrationer er farvemættede og klare. Illustrationerne følger teksten og bevæger sig kun ganske få gange udenfor den skrevne fortælling. Men det hænder og for eksempel får en blomkålsgratin øjne og mund, ligesom en fortørnet fugl skælder ud over, at Cecilie har brugt dens foderbræt som gemmested.

Tematisk minder Cecilie vil ikke have briller om Lars Holmsted og Lilian Brøggers bog Brilleaberne, der handler om Brille 1 og Brille 2 og alle deres briller. Bogen er sprogligt, såvel som illustrationsmæssigt sprælsk, skør og humoristisk og bestemt en læsning værd.

Cecilie vil ikke have briller mangler lidt af den kant og humor, jeg nyder som læser, men fortællingen er sød og bogen vil egen sig i oplæsningsøjemed og til at samtale med børn om det at få briller.

Lamberth forlag http://lamberth.dk

Annette Langen http://www.annettelangen.de

Frauke Barh  http://fraukebahr.de/illustration/home.html

 

Anmeldelsen er skrevet af Charlotte Hitzner

Charlotte Hitzner er uddannet teolog, men har sideløbende med sine studier arbejdet som skribent og anmelder af børne- og ungdomslitteratur for forskellige netbaseret medier. Hun har en særlig forkærlighed for nordiske billedbøger og i særdeleshed de lidt skøre og skæve af slagsen.