Da Picasso blev Jens Jensen

‣ Forfatter: Oscar K

‣ Illustrator: Teddy Kristiansen

‣ Forlag: Dansklærerforeningens Forlag

‣ Udgivelsesår: 2023

‣ Pris: 179 kr.

‣ Målgruppe:11 - 14 år

‣ Sidetal: 48 sider

‣ ISBN: 9788772113111

”6 B var sat sammen af dem fra de gamle femteklasser, der skulle videre i realen efter syvende. Jenny, der havde siddet ved siden af Evy, var rykket over på Ingers plads ved siden af KB i vinduesrækken. Krasser og Hans Erik sad lige bag dem som før, og til sidst Otto ude fra Skelby i stedet for Harley.”

På klassebilledet står de på første side: Krasser, Otto, Bønne, Niller, Hans Erik, Valo, Ellen, Anne, KB, Jenny, Clara og Constance.

I andet bind om “Ungerne fra Sandholt” er børnene fra ”Den sommer Aslak vandt en bamse” blevet et år ældre. På forsiden er timeglasset på skrå, nu begynder børnene at iagttage, at tiden går, at de bliver ældre og de ser, at alting forandrer sig. Picasso er ikke med på klassebilledet. Han er blevet ramt af en eksploderet gasflaske i sommerens løb. Læreren fortæller; ”Jens var blevet vansiret i ansigtet og havde mistet synet på det ene øje”. Det tager nogen tid, før det går op for børnene, at det er Picasso, der rent faktisk hedder Jens Jensen.

Her i 6. klasse bliver skolen vigtigere for de, der engang skal ”i realen”. Lærer Johannesen siger det: ”Skolens vigtigste opgave er at sørge for så megen fælles viden og kunnen, at I kan tale med hinanden og udføre noget sammen”.

Eleverne i 6.B udfører også mange ting. Niller går med aviser og har råd til at invitere Josefine i biografen, hvor de ser ”Mød mig på Cassiopeia”, og andre klassiske film. Jo længere film, jo bedre. Så kan de holde i hånden – og kysse i mørket efter filmen er slut.

Pigerne er spejdere med spejdernavne, en gruppe drenge og piger har en læseklub, hvor de konkurrerer om at læse flest bøger og Leo spiller med i et jazz-orkester. De har alle en barndom, der er fyldt med liv og faglighed. En faglighed, de selv sætter i scene. Det er tankevækkende, hvordan man ser deres virkelyst i alt, de kan være optaget af.

Året er 1962 og de samler på alt. Valo og Clara samler tørrede planter til et herbarium. De elsker systematikken og den orden, det giver. Ellen Vejgaard samler på tændstikæsker, servietter og sten. ”Hun kunne næsten alle sten udenad: granit, flint, feldspat, kvarts, lava, basalt, tuf, skifer, rav. Hun kunne bedst lide rav”.

Jens Jensen aka Picasso kommer ikke i skole hele året. Han inviterer til fødselsdag, men der kommer kun tre fra klassen: Aslak, Krølle og Niels Ole.

Børnene i 6. B får fortsat lov at være selvstændige børn, når de har fri. Ingen våger over deres færden og deres indbyrdes relationer.

Oscar K’s blik på børnelivet i 6. B viser, at børn har en hverdag, der er præget af den historiske tid, de lever i – men der er også en lang række konflikter, kriser og kærlighedstemaer, der er genkendelige og uafhængige af tid og sted.

Serien Børneroman er trebindsserier i forskellige genrer. Serierne er tilrettelagt i tre niveauer i et læsevenligt sprog og layout og på de første niveauer også med farverige og understøttende illustrationer.

Der findes undervisningsmateriale til serien på Dansklærerforeningens hjemmeside.

 

Læs om “Ungerne på Strandholt” på Oscar Ks egen hjemmeside

Undervisningsforløb til “Ungerne fra Strandholt”

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.