Da våbnene tav

‣ Forfatter: James Riordan

‣ Oversætter: Signe Lyng

‣ Forlag: Jensen & Dalgaard

‣ Udgivelsesår: 2021

‣ Pris: 248

‣ Målgruppe:12+

‣ Sidetal: 178

‣ ISBN: 9788771515961

Hvordan skulle de kunne forstå det? Men nu hvor han stod her, konfronteret med sine døde kammerater og sit tillidsfulde barnebarn, var tiden inde. Det var 1964 – der var gået halvtreds år. Han kunne ikke udskyde det længere. De fortjente alle et svar. Tiden var inde.

Engelske James Riordans (1936 – 2012) ungdomsroman Da våbnene tav tager udgangspunkt i den utrolige historie om de engelske og tyske soldater, der forlod deres skyttegrave julenat 1914 for at synge sammen og spille fodbold i ingenmandslandet mellem granathullerne. Et lille glimt af håb og glæde midt i al brutaliteten.

Romanen fortælles som en rammefortælling med udgangspunkt i farfaren, Jack, og barnebarnet, Perrys, besøg på krigskirkegårdene i Flandern. Her ser farfaren for første gang sine kammeraters grave og støder lidt (for) tilfældigt på den tyske veteran Erich, der var målmand i fodboldkampen julenat. Erich er ligeledes på besøg med sit barnebarn. Lidt for megen konstruktion og ”fåen” historien til at gå op præger dette møde.

De to børnebørn leger sammen, mens de to gamle langt om længe får talt om deres oplevelser og krigens uendelige meningsløshed. Herfra er det historien om den unge menig Jack fra Portsmouth, der bliver fortalt, af og til afbrudt af udvalgte uddrag fra den engelske litteraturs store skat af lyrik om første verdenskrig. (Verdenskrigen udklækkede ud over så meget andet en generation af væsentlige poeter).

Jack er blot 17 år, spiller fodbold, drømmer om at komme på Portsmouth’s første hold og aner ikke, hvad han går ind til, da han melder sig til krigstjeneste i sommeren 1914 lokket af de voksne og propagandaen. Ganske få måneder senere er døden, mudderet, kulden, løsrevne legemsdele, blod, elendig mad og ikke mindst angsten blevet hverdag.

Den dokumenterede julestjernehistorie julenat fortæller om de menige soldaters oprør mod meningsløsheden blot fem måneder efter, at krigen var begyndt. Antallet af døde og sårede var allerede da vanvittigt højt, og livsforagten hos de ansvarlige militære ledere og politikere fremstod uforståelig og umoralsk. Soldater var blevet til kanonføde. Få timer efter fodboldkampens afslutning var blodbadet dog i gang igen, og i de følgende fire år døde millioner af unge mænd i skyttegravene.

Da våbnene tav giver ingen lette forklaringer på det uforklarlige, men lader indtrykkene – set gennem Jacks øjne – sive ind hos læseren. Det er en spændende, uhyggelig og stadig vedkommende fortælling, der giver læseren et glimt af de uhyrligheder, som soldater oplever, og som derved illustrerer, hvor forfærdelig og meningsløs krig er. Endelig er der også det helt særlige ved Da våbnene tav, at den er en begejstret fodboldroman. Romanen anbefales til den historieinteresserede unge, men også til inddragelse i skolens undervisning.

Om James Riordan
Info om bogen på Jensen & Dalgaards hjemmeside

Anmeldelsen er skrevet af Søren Fanø

Søren Fanø (1950-2022) Søren var oprindeligt uddannet lærer, cand.pæd. og Master i børnelitteratur og tidligere lektor i dansk ved VIA UC. Han interesserede sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år og var forfatter til både bøger og artikler om denne. Han var tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Var særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen, og som kræver formidling og havde en særlig svaghed for billedfortællinger i alle afskygninger.