De dødes cirkus

‣ Forfatter: Bjarke Schjødt Larsen

‣ Illustrator: Mads Themberg

‣ Forlag: Høst & Søn

‣ Udgivelsesår: 2017

‣ Målgruppe:11+

‣ Sidetal: 78

‣ ISBN: 139788763847810

Den kolde følelse på ryggen havde spredt sig. Hår på arme og ben var frosset stive af frygt. Det var dem. De dødes cirkus.

Det er mørkt i skoven. Tore går alene mellem træerne, kun fulgt af lyset fra en batterisvag mobiltelefon. Hans ven Jørk har udfordret ham til at gå gennem den hjemsøgte skov, hvor sagnet fortæller, at et helt cirkus er forsvundet for år tilbage. Det er mørkt. Det er i korte sætninger, men det er uhyggeligt.

”Liget i mosen”, ”Mørkemanden”, ”Blod og tjære” og ”I skovens mørke” er andre titler i “Zoom-ind”-gyserserien. Det er bøger, der er let-læselige, men har høj uhyggelighedsværdi. Det er vildt uhyggeligt med mørke skove, blod og spøgelser. Også ”De dødes cirkus” har en høj skrækfaktor. Her bliver Jørks krop og sind overtaget af en virkelig grønhåret klovn med hævn bag den røde næse. Midt i mørket kæmper Tore og Jørk for at befri det døde cirkus og spøgelsesartisterne, alt imens de kæmper for deres eget liv også.

Illustrationerne af Mads Themberg lægger et ekstra lag af uhygge på teksten. Fx når Zarods ansigt ligger talende på bordet med cykelstyrsoverskæg og mørke øjne.

Det er korte bøger, der findes i “Zoom-ind”-gyserserien: 78 sider med 13 kapitler og 14 sider med illustrationer. Korte bøger, men med en kompleks handling, hvor man skal følge med i teksten for at vide, hvem de onde er – og hvordan de bekæmpes.

Det er uhyggeligt godt, at der skrives sådan til de usikre læsere, der gerne skal blive gode og rutinerede læsere ved at læse gode bøger.

Bjarke Schjødt Larsen
Mads Themberg
Høst & Søn
Zoom-serien
Læseprøve

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.