De hvide mænd

‣ Forfatter: Kenneth Bøgh Andersen

‣ Forlag: Høst & Søn

‣ Udgivelsesår: 2023

‣ Pris: 199,95

‣ Målgruppe:12+

‣ Sidetal: 176

‣ ISBN: 9788702404036

Kom med ind i en dystopisk fremtidsverden, hvor dine handlinger i den grad får konsekvenser! De hvide mænd kommer, hvis du ikke gør som du skal. Aldrig har det været så vigtigt, at klare sig godt til eksamen. For i denne verden mister du alt, hvis du ikke klarer dig godt. Koste hvad det koste vil. Selv, hvis det betyder, at andre må lade livet. Det handler om at vinde.

Edwin står overfor sit livs vigtigste eksamener. Hans mor og far har store krav, hvilket er helt forståeligt, for det koster dyrt, hvis han ikke klarer sig gennem gymnasiet med gode karakterer. Edwins eneste målestok for værdi og succes er altså baseret på, hvilke karakterer han vil opnå de næste uger. Edwin møder en mand, som får ham til at reflektere over den verden, som han lever i. For det har ikke altid været sådan. De hvide mænd har ikke altid eksisteret. Edwin tager en beslutning, som får alvorlige konsekvenser for ham, og pludselig er han i de hvide mænds varetægt.

En virkelig spændende og provokerende bog, som får læseren til at reflektere over, hvor vi måske bevæger os hen ad samfundsmæssigt. Mod en kultur, hvor det eneste, der tæller er karakterer og gode resultater. At man er den bedste, og anerkendelse er noget man opnår ved at få smækket et 12- tal på karakterbladet. For uanset dedikation og viden, så er vi alle bare mennesker, som kan fejle.

Overdrivelse fremmer forståelsen, og jeg synes faktisk Kenneth Bøgh Andersen klarer det helt formidabelt. Plottet er nervepirrende og spændende fra første side. Bogen er letlæselig. Dels på grund af det vanvittig gode plot og skrivestilen, men også på grund af bogens længde. Man stryger lige igennem.  Der sker hele tiden noget nyt, som man ikke havde forventet. Ligeledes sætter den gang i tankerne, hvilket jeg sætter stor pris på.

Denne bog er en ny revideret udgave med 2 ekstra noveller. Første bog blev udgivet i 2003. Kenneth Bøgh Andersen har igen vist, hvordan man kan sammenflette en fængende historie med moderne tematikker. Igen foregår fortællingen i et ret dystert univers, men stadig et velkendt og virkelighedsnært sted, hvor vi kan sætte os ind i hovedpersonens tanker og følelser. Er man vild med denne bog, og frisk på at udforske mere, vil jeg foreslå hans grafiske roman Skæbnemageren, som også foregår i en mere eller mindre dystert univers, og ligeledes har et vigtigt budskab til læseren.

Anmeldelsen er skrevet af Louise Sommer

Jeg studerer til lærer på UCN i Aalborg. Her læser jeg dansk, kristendomskundskab og billedkunst til indskolingen og mellemtrinnet. Udover at studerer, arbejde og læse er jeg mor til en dreng og bonusmor til 2 piger. Derudover er jeg bosat i Gistrup i et dejligt hus. Jeg elsker både bøger til børn, unge og voksne. De bøger, hvor jeg lærer nyt, bliver fanget fra starten eller får noget at tænke over, er mine favoritter.