De nye vinger

‣ Forfatter: Gunvor Ganer Krejberg

‣ Illustrator: Rebecca Bang Sørensen

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2017

‣ Målgruppe:8+

‣ Sidetal: 166

‣ ISBN: 139788702190267

Mirja har vinger. Små fine alfevinger.
Åh, nej, Mirja.
Olga er stor, lodden og fed.
Mirja standser op i døren, da hun ser, hvem det er.
Mirja tør ikke så meget som se i retning af det store lodne dyr.
Mirja når ikke at forstå, hvordan det sker.
Av. Mirja spærrer øjnene op.

Der er 27 kapitler i denne bog, og næsten alle kapitlerne har ”Mirja” i indledningssætningen. Den store, lodne edderkop Olga møder vi dog også. Hende er der spind i til nye vinger.

Mirja er en alfepige, der slider sine vinger op. Og bogen her er den første i serien om den lille alf, der er mere Ronja end Tommelise. Hun kaster sig ud i alle de eventyr, der er inden for hendes område. Det gør de andre alfepiger ikke. De vil langt hellere lave stille alfebevægelser end kaste sig ud i verden med risiko for at få forrevne arme, ødelagte vinger og store oplevelser. Men Mirja er en alfepige, der tør.

Det kræver også mod, når Mirja ser, at den onde ræv er på vej mod alfernes koloni. Nogen skal jo stoppe den, og det må være Mirja. Hun er modig, når det gælder.

Således er den første bog i serien om Mirja en introduktion til Mirjas verden, og den lover alle, der elsker eventyrverdenen, en god læsetræning. Indholdsmæssigt er det en kronologisk fortalt historie uden mange tomme pladser – derfor de mange sider – men det gør blot historien nem at følge.

Illustrationerne er smukke. Nogle steder er de lige så alfepoetiske som Mirjas veninder, mens de andre steder er mørke og dystre med rævens guldøjne som det eneste lys. Der er en del vignetter, der giver læseren en pause i læsningen, og med farvetonede hjørner er der også variation i læsningen. Det er en smuk bog.

Der er brug for gode, letlæste historier, der ikke absolut skal skræmme livet af læseren. I denne bog kan man følge Mirja helt uden hjertebanken.

Gunvor Ganer Krejberg
Rebecca Bang Sørensen
Gyldendal – med læse og lydprøve

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.