Den første freak på månen

‣ Forfatter: Camilla Ørsum

‣ Forlag: Høst & Søn

‣ Udgivelsesår: 2013

‣ Pris: 199,95

‣ Målgruppe:12 - 18 år

‣ Sidetal: 176

 ”I´m stuck in the middle of nowhere with no internet connection.”

Så kan det vist ikke være værre, når man er en dreng på 16 år, der lige er blevet smidt ud af efterskolen og deporteret til moster i Jylland af ens ikke helt ligevægtige mor, og når man er midt i at lave et nyt computerspil.

Neil er en rastløs ung mand, der oplever realiteterne som værende svære. Derfor ønsker han, som sin navnebror, Neil Armstrong, at han var vægtløs. Det kan man godt forstå, for Neil er omgivet af et hav af problemer, hvoraf den manglende internetopkobling er det mindste: hyppige flytninger, skoleskift, en fraværende biologisk og en papfar, der ligeledes er forsvundet ud af livet, men som er biologisk far til lillebroren, Samuel, der er handicappet. Hertil lægges en forvirret og fortvivlet mor.

Alt dette gør dog ikke at bogen er svær at læse – i begge af ordets betydninger.

”Den første freak på månen” er uhyre velskrevet og velkomponeret, i et dejligt talesprogsnært sprog og med et billedsprog, der rammer lige ned i målgruppen.

Vi følger Neil over nogle dage hvor han prøver at komme sig over deportationen, moren der ikke forandrer sig, og papfaren, der bliver nødt til at hente Lillebroren ud af kaos. Neil møder hurtigt den lokale jævnaldrende pige Thea i grillen. Hun er ligeså langt ude som Neil og måske forsvinder hun under en fælles svømmetur i havet. Samtidig med at han forelsker sig i hende, drømmer han om at flygte bort. I første omgang til en ven i Amsterdam, men i sidste ende til Månen.

En del af bogens komposition underbygger dette tema, idet der mellem de realistiske kapitler er sider, hvor der er hvid skrift på sort baggrund. Disse sider rummer Neils fantasier og indlevelse i navnebrorens månelanding i juli 1969.

Som en del af selve handlingen er Neil med til at kreere et computerspil, Moon missions Level 1, inspireret af begivenhederne i 1969.

Serveret rigtigt er der ingen tvivl om, at denne velskrevne roman, hvor man som læser aner, at de gennemgåede oplevelser og erfaringer har givet Neil nogle nye muligheder for selv at komme videre i livet. Jeg tror og håber, ”Den første freak på månen” vil kunne finde rigtig mange læsere, også blandt drengene. Romanen fortjener at blive brugt og læst både i fritiden og i undervisningen.

http://www.rosinante-co.dk/Books/9788763828970.aspx

http://www.carolineoersum.dk/wordpress/

 

Anmeldelsen er skrevet af Søren Fanø

Søren Fanø Søren er oprindeligt uddannet som lærer, cand.pæd. og Master i børnelitteratur og tidligere lektor i dansk ved VIA UC. Han har interesseret sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år og er forfatter til både bøger og artikler om denne. Han har været tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Er særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen, og som kræver formidling. Har en særlig svaghed for billedfortællinger i alle afskygninger.