Den gule planet, Flugten gennem ørkenen

‣ Forfatter: Helle Perrier

‣ Illustrator: Aske Schmidt Rose

‣ Forlag: Krabat

‣ Udgivelsesår: 2020

‣ Pris: 199,00

‣ Målgruppe:10+

‣ Sidetal: 73

‣ ISBN: 9788793974166

”Hun kigger igen på rørene. En flok fugle sværmer rundt derovre som små prikker. De har sikkert fundet et lille hul i et af rørene. Så er det, som om fuglene bliver større og kommer i hendes retning.
Ayla kniber øjnene sammen. Måske er det også et fatamorgana? Så hører hun det. Den lave summen. Fugle flyver ikke sådan. På lige rækker. Ayla falder og glider ned ad sandet. Lyra springer på benene. Hun stirrer på Ayla. ”Løb!” råber Ayla. Hun tumler ned med sandet hvirvlende omkring sig og griber søsterens hånd.”

Flugten gennem ørkenen er tredje og sidste bind i serien om Ayla og Lyra, de to søstre, der har været fanget som slaver på ”Farmen”. Nu er de flygtet gennem ørkenen, de har mange farer, der skal overvindes, før de er frie. Heldigvis er heldet med dem, der er gode mennesker, der hjælper dem undervejs, og selv om ørkenen er sandet og øde, så er der en vej for de modige.

Forlaget Krabat præsenterer sig selv på denne måde: ”På forlaget KRABAT elsker vi det vilde, det forudsigelige og det skøre. Først og fremmest elsker vi dog den gode fortælling, den der har noget på hjerte. Vi brænder for at dele alle de vigtige historier. Især er det bøger om klimaet og planetens fremtid, forlaget gerne vil dele med verden. Men også de fantastiske fortællinger står krabaten nær.”

Forlaget er stiftet af tre forfattere, som alle har deres rødder i Forlaget Calibat. Det er godt, at der findes små forlag, der tør få nye veje sammen med mere ukendte forfattere og illustratorer.

Klimaforandringer er temaet i denne serie, og her er FN´s Verdensmål tænkt ind i bogens fortælling. Det er klimafiktion, hvor den fiktive fortælling har verdensmålene som kerne. Det lykkes at fortælle en god og spændende fiktionsfortælling, samtidig med at FN´s Verdensmål er en del heraf.

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.