Den sorte båd

‣ Forfatter: Frans Buch

‣ Illustrator: Lars Munck

‣ Forlag: Vild Maskine

‣ Udgivelsesår: 2019

‣ Målgruppe:9+

‣ Sidetal: 197

‣ Sværhedsgrad: Lix 25

‣ ISBN: 9788793404557

Den sorte båd er historien om 13-årige Nick, hvis ellers kedelige sommerferie reddes, da Sofie, Nicks veninde og ønskepige, takker ja til at tage med i sommerhus. Nick er forelsket til op over begge ører, og det samme er hans storesøster, Maria, der har sin kæreste, Emil, med på familieferien. Forældrenes ret til at bestemme over sovepladser og børnenes færden sætter dog en dæmper på romantikken. Så da forældrene spontant inviteres til Mallorca og takker ja, er de to søskende meget begejstrede. Tiden uden forældrene i sommerhuset står til at blive magiske, men igen bremses romantikken, da Nick og Sofie hvirvles ind i opklaringen af tre smugleres forbrydelser i den ellers stille sommerhusidyl.

Historien om de unges forelskelse og historien om jagten på forbryderne bliver desværre ikke fortalt parallelt, men serielt, hvorfor bogen egentlig er i to dele: Først får man en fortælling om venskab og kærlighed, og herefter udspiller krimien sig. Det er lidt ærgerligt, da bogen som krimi betragtet ender med at være meget lang tid om at komme i gang.

Den sorte båd er Frans Buchs debutroman. Bogen henvender sig til de 9-13-årige, da den er letlæselig med en lix på 25. Bogens læseniveau henvender sig især til de 9-11-årige, mens temaet om forelskelse og børn alene i sommerhus taler til en lidt ældre målgruppe. Her kan den bruges som letlæsning.

Frans Buch

Anmeldelsen er skrevet af Anne Norling-Dahl

Anne Norling-Dahl er uddannet lærer og læsevejleder. I sit daglige virke underviser hun dansk i udskolingen, er læselærer, læsevejleder og ikke mindst en del af skolens PLC på Heibergskolen i København. Som PLC-medarbejder har Anne mulighed for at påvirke, motivere og udvide elevernes lyst til læsning. En opgave hun finder utrolig vigtig. En af de fineste opgaver, man har som PLC, er at formidle bøgernes vidunderlige, fantastiske, realistiske, gyselige verden til skolens børn.