Den store ordsprogsbog

‣ Forfatter: Forord mm. Tove Krebs Lange

‣ Illustrator: 90 illustratorer fra Illustratorgruppen i Dansk Forfatterforening

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2016

‣ Pris: 249,95

‣ Målgruppe:5+

‣ Sidetal: 217

‣ ISBN: 9788702195774

”Kærlighed kan flytte bjerge”

I 2011 udgav Dansklærerforeningens Forlag antologien ”Skrædder i helvede” hvor mange forfattere og illustratorer mødtes i en kakafoni af forskelligartede fortællinger i ord og billeder. Lidt af det samme kunne man opleve i 2007, da Gyldendal udgav den skønne ”Børnenes ænsyklopædi” fyldt med skønne, skøre og skæve indfald og opslag på både billed- og tekstsiden.

Nu er den så gal igen; men denne gang i langt strammere rammer eller benspænd til illustratorerne. For det er 90 af dem fra Illustratorgruppen i Dansk Forfatterforening og deres mangeartede fortolkninger af gode gamle ordsprog der er i fokus i denne udgivelse. Det sker i form af en flot billedbog i et stort format, der lader både ordsprog og illustrationer få plads og luft omkring sig.

”Intet er så galt, at det ikke er godt for noget”

Omslaget i dejligt stift karton er fyldt med mange af illustratorernes ”selvportrætter” eller ”selvfortolkninger.”  Nogle kan man genkende på deres kontrafej, andre på deres streg og atter andre har valgt en signaturfigur – som eksempelvis Hanne Bartholin med elefanten Carl. Her er både nye og gamle bekendtskaber, og man nåede lige at få Palle Bregnhøi med inden han gik bort. Det er dejligt at se far og søn, Rasmus, side om side i denne udgivelse.

Bagerst i bogen er der en mere fyldestgørende illustratoroversigt med links til en overflod af billeder på de tilhørende hjemmesider. På den måde fungerer udgivelsen også som et brugbart salgskatalog for de der står og mangler en illustrator til en opgave og som et leksikon over samme for os andre.

”Gammel kærlighed ruster ikke”

Dette ordsprog, illustreret af Stine Reintoft med et stort glas Nutella og en pige der sidder og guffer i sig foroven, var det ordsprog der vakte størst jubel ved første gennemlæsning med to seksårige herhjemme, mens Bente Olesen Nyströms syrede og nærmest Edward Hopperske storbyillustration med de påsyede hoveder af selskabet ved middagsbordet til ordsproget: ”Det er ingen kunst at hugge hovedet af folk, kunsten er at sætte det på igen” er den der er blevet reflekteret mest over ind til nu. ”Små gryder har også ører” og hører desværre også nyheder og kender til ISIS uhyrlige ugerninger.

Hvor vi voksne nok vælger at læse bogen fra ende til anden, lægger den i barnehænder op til en langt mere labyrintisk tilgang. Her vil det ofte være illustratorens fortolkning af ordsproget der bliver indgang til en forståelse af de noget, eller meget, abstrakte og gammeldags, ordsprog der tit referer til en verden gevaldigt fjernt fra barnekammerets iPad. Når man som barn har lært, man skal sige tak, så falder: ”Af mange tak, døde smedens kat” på et tørt sted.

”Den store ordsprogsbog” er udstyret med et fyldigt efterskrift af Tove Krebs Lange, der både definerer, fortæller hvor ordsprogene stammer fra og giver gode ideer til at arbejde og lege videre med ordsprog – og selvfølgelig selv give sig i kast med at illustrere dem. Det er også her i efterskriftet læseren kan finde yderligere 60 ordsprog til fornøjeligt arbejde.

”Hvis bavianen kunne se sin egen rumpe, ville den også le”

Det er sjældent man sidder med et så stort og alsidigt udvalg af danske illustratorer som man sidder med, når man har ”Den store ordsprogsbog” i hånden. Her er et bredt spektrum af teknikker, tegneredskaber, farvevalg, papirklip, montager, synsvinkler, syn på børn, detaljer, stilarter med mere, som man som læser (og lærer) kan fordybe sig i. I alle illustrationerne er der noget for barnet og for den voksne – som når Dina Gellert lader en ”Lars Lykke Rasmussen look-alike” sige at ”Det er drøj kost at æde sine egne ord,” lader det hele foregå på Café Røde Ører, hvor dagens ret er ”Varm luft med løgn på et leje af lumre antydninger” og selve retten består af små papirklip med politikker citater. Her skal man have pudset læsebrillen inden start, hvis man vil have detaljerne med.

Det vil man selvfølgelig med tanke på det store arbejde der ligger bag hver enkelt illustration.

”Hvor der er hjerterum, er der husrum”

Illustratorgruppen i Dansk Forfatterforening er en forening der selvfølgelig varetager illustratorernes interesser. I denne udgivelse møder vi derfor de hyppigst anvendte illustratorer side om side med unge navne på vej frem, og de der ikke får lov så tit – og konklusionen må blive: sikken en overflod af gode illustratorer, vi råder over i Danmark. Det har været en fornøjelse at møde dem hver især i stort format, i ordentligt tryk og i både alvor og med et glimt i øjet.

”Man kan ikke klippe håret af en skaldet

”Den store ordsprogsbog” anbefales varmt til dialogisk læsning hjemme og til brug i SFOen, indskolingen og på mellemtrinnet hvor det multimodale tekstudtryk er i fokus i danskundervisningen.

Der er adskillige gode ideer til undervisningen i skolen og til kreative aktiviteter hjemme i Tove Krebs Langes efterskrift.

Det er ikke altid illustratorerne er er i centrum i de (få) anmeldelser der bliver skrevet i dagblade, på nettet, i blogs og hjemmesider. Denne anmelder har dog vovet pelsen, for i forhold til ordsproget – ”Man kan ikke klippe håret af en skaldet” – er der ikke meget at komme efter. Tak for en mangfoldighed af billeder – 90 styk samlet i en bog – her er der noget at komme efter. Også med tanke på de lange vinteraftener og den tilstundende julegavehøjtid.

http://www.gyldendal.dk/

 

Anmeldelsen er skrevet af Søren Fanø

Søren Fanø (1950-2022) Søren var oprindeligt uddannet lærer, cand.pæd. og Master i børnelitteratur og tidligere lektor i dansk ved VIA UC. Han interesserede sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år og var forfatter til både bøger og artikler om denne. Han var tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Var særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen, og som kræver formidling og havde en særlig svaghed for billedfortællinger i alle afskygninger.