Der danser en virus

‣ Forfatter: Jesper Wung-Sung

‣ Illustrator: H.C. Andersen

‣ Forlag: Fugl

‣ Udgivelsesår: 2020

‣ Pris: 50,-

‣ Målgruppe:14+

‣ Sidetal: 21

‣ ISBN: 9788799830930

”Derfor danser en virus mellem

dig

&

mig

med trin der fortæller

At alt dét vi ta’r for givet

kun er en del af livet

må jeg på den lige, genopstandne vej

huske at danse den dans med dig”

For tiden hærger en lille virus, der skaber stor afstand mellem os . Under nedlukningen af samfundet i foråret 2020 forsøgte mange kunstnere at give udtryk for savnet af hverdagen og alle de ting, vi tager for givet.

Digtet Der danser en virus er letlæst, men giver et intenst billede af både den isolation og den afsondrethed, den enkelte befandt sig i, og som mange nok aldrig vil glemme. Den tomme kantine, de tomme kontorer, og at:

”… dér sidder én i den forladte bar

ringer med klokken over klosterstille plads

bøvser, rafler, tuder som bortkommen tsar

gi’r de fire årstider på tomme glas”

Digtet emmer af denne tomhed og forladthed, men slutter, som vist i citatet øverst, dog med, at det lyriske jeg lover at være mere opmærksom, når hverdagen vender tilbage. For sammen med klimakrisen må corona-krisen få betydning for vores måde at agere som menneske på.

I en forfatterskabslæsning passer Der danser en virus tematisk sammen med ungdomsromanen Skolen, der bearbejder pandemi-temaet på en anden måde, men med isolationen, tomheden og ensomheden som det fælles.

Digtet Der danser en virus er smukt illustreret med et udvalg af H. C. Andersens fænomenale papirklip, der på smukkeste vis spiller op mod Jesper Wung-Sungs tekst, og i denne sammenhæng får et helt nyt liv. Valget af illustrationer er endnu et eksempel på Jesper Wung-Sungs forbundethed med sit store fynske forbillede, der her får lov til at forlade de museale rammer.

Om digtet, som han kalder et ”bog-kram”, fortæller Jesper Wung-Sung:

”Som en anden Palle alene i verden vandrer virussen rundt i vores øde by. Man taler gerne om en hovedrolle og hovedkarakter. Hovedpersonen er den, der fylder det meste, mens hovedkarakteren er den, der udvikler sig – altså er virussen hovedpersonen, og hovedkarakteren du og jeg. Det er os, der skal drage en lære af det, der sker i denne sære, svære tid.” …

Og om billedsiden:

”Der er noget på spil, på spring i H.C. Andersens papirklip. Noget finurligt, djævelsk og samtidig såre menneskeligt. Det er, som om han nærmest har forudset denne farlige bajads, der lige nu driver gæk med os – høj som lav, nær som fjern.”

Der danser en virus anbefales til læsning og til refleksion sammen med unge om, hvordan de oplever denne pandemi og de mange begrænsninger, den sætter på deres livsudfoldelse og for deres livskvalitet.

Jesper Wung-Sungs digte findes i digtsamlingen Kommer let, går let og i erindringerne Lynkineser. Fælles for alle digtene er, at de, som Jesper Wung-Sungs øvrige forfatterskab, arbejder med de helt eksistentielle spørgsmål: Hvem er vi, du og jeg? Og om frihed og fællesskab.

Forfatter Jesper Wung-Sung

Der danser en virus

 

 

 

 

 

 

 

Anmeldelsen er skrevet af Søren Fanø

Søren Fanø (1950-2022) Søren var oprindeligt uddannet lærer, cand.pæd. og Master i børnelitteratur og tidligere lektor i dansk ved VIA UC. Han interesserede sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år og var forfatter til både bøger og artikler om denne. Han var tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Var særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen, og som kræver formidling og havde en særlig svaghed for billedfortællinger i alle afskygninger.