Descartes´onde dæmon

‣ Forfatter: Jean Paul Mongin

‣ Illustrator: Francois Schwoebel

‣ Oversætter: Tom Bøgeskov

‣ Forlag: Mindspace

‣ Udgivelsesår: 2012

‣ Pris: P-bog 148,00/ e-bog 98,00

‣ Målgruppe:10+

‣ Sidetal: 63

‣ ISBN: 9788792542458

Descartes gjorde sig det klart, at hvis han skulle finde noget, der var sikkert, så måtte han tage sig i agt for den onde dæmons trick. Han ville ikke længere lade sig overbevise af det, der så ud til at være umiddelbart indlysende, som om intet eller ingen virkelig eksisterede. Baruch betragtede ham med mistro. Descartes var helt alene

En lille historie om en stor filosof. Her formidles Descartes tanker og overvejelser i børnehøjde. Descartes kommer en sen nattetime i tvivl om hvad som er sandt og hvad som er falsk i denne verden. En kold vinternat, hvor hele byen er gået til ro, tvivler Descartes: Kunne det være, at tre plus to ikke var fem? At en eller anden ond dæmon bedrager mig med hensyn til alting? At verden, når alt kommer til alt, er en drøm? Disse spørgsmål forsøger Descartes at svare på overfor sig selv.

Illustrationerne er på hvert opslag fuldsides og understøtter teksten rigtig godt.

Bogen er forsøgt skrevet i børnehøjde. Forlaget skriver på deres hjemmeside at den er egnet til læsning af filosofiinteresserede mellem 9 og 99 år og som undervisningsmateriale i folkeskolens store klasser og gymnasiet. Men bogen signalerer mere fritidslæsning og ikke undervisning og målgruppen er meget smal.

Vil man bruge bogen i en undervisningssituation, vil jeg ikke lade den stå alene. Den vil egne sig bedre som inspiration til læreren og som supplement til et mere konkret undervisningsmateriale. Teksten kan læses højt for elever og efterfølgende diskuteres, men så går eleverne glip af illustrationerne, som jeg synes er en stor del af historien.

www.forlagetmindspace.dk

Anmeldelsen er skrevet af Sanne Katrine Haugaard

Uddannet fra Zahles Seminarium i 1995. Har været ansat på Skovshoved Skole siden 1995. Blev i 2002 uddannet som skolebibliotekar og har fungeret som sådan siden.