Det bliver et langt liv

‣ Forfatter: StineStregen

‣ Illustrator: StineStregen

‣ Forlag: Gads Forlag

‣ Udgivelsesår: 2020

‣ Pris: 149

‣ Målgruppe:12-14-årige - og deres mødre

‣ Sidetal: 120

‣ ISBN: 9788762735750

”Hvorfor skal den tid, det tager at absorbere og forstå sine følelser, tælle som dovenskab?” Og: ”Kunne vi ikke bare acceptere mine frontallappers udvikling, som den er?” Og: ”Det MÅ hedde noget andet end mørkeræd, når man ikke er barn længere.”

Det er tre fine skarpe citater fra Stinestregens bog om teenageren, der som altid kæmper i en mellemposition: Er jeg barn eller er jeg voksen?

Det er livet set fra en ny teenagers side, der tegnes her af Stinestregen. Lige så vigtigt som det er at citere fra teksten, er det at give tegningerne opmærksomhed. De skarpe streger viser hovedpersonen (rødhåret) og moderen (gråt hår). Det er hverdagens trivialiteter, det er de mange mor-datter-samtaler, og det er tanker og tvivl, der er tegnet.

En (envejs)samtale lyder sådan her med to replikker fra ”mor”:

”Du er mere eller mindre voksen, så vask dog dit eget tøj.” og lidt senere: ”HVAD I ALVERDEN FÅR DIG TIL AT TRO, AT DU ER GAMMEL NOK TIL AT GÅ SÅDAN KLÆDT, UNGE DAME.” Dobbeltheden i voksengenerationen kommer også frem, da ”mor” lige har sendt følgende bemærkning til teenagedatteren: ”Jeg er skræmt over tonen blandt jer unge i dag.” Herefter ser man en tegning af ”mor i bil”, hvor der med store bogstaver står: ”FLYT DIG SÅ, MÅTTERFÅKKER! JEG SLÅR DIG IHJEL, JEG SLÅR DIN MOR IHJEL, HVIS DU IKKE KOMMER I GANG! HVORFOR VIL DU DØ?”

Der er masser af humor, der er en fin karikatur af såvel teenager som barn, og de små episoder kan være helt fantastiske, vil jeg tro, når man indkalder til forældremøde i 7. klasse. Her er en tegneserie, hvor man kan spejle sig. Eller måske ser man blot nogen, man kender. Andre forældre. Andre teenagere.

Stinestregen har udgivet ”Mynthes dagbog”, hun tegner striber, og hun tegner alt muligt andet. Det er herligt og humoristisk med et skarpt efterblik.
”Det bliver et langt liv” er et godt møde med Stinestregens mennesker.

Stinestregen hedder i det civile liv Stine Spedsbjerg. Hun har en selvbiografisk tegnet blog, og hun har haft flere nomineringer til Pingprisen.

 

Link:

Forfatterens hjemmeside

 

 

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.