Det her er en hundebog

‣ Forfatter: Judith Henderson

‣ Illustrator: Julien Chung

‣ Oversætter: Dal Michaelsen

‣ Forlag: Jensen & Dalgaard

‣ Udgivelsesår: 2024

‣ Pris: 259 kr.

‣ Målgruppe:5 - 8 år

‣ Sidetal: 40 sider

‣ ISBN: 9788771519310

“Det her er en hundebog”, så hvorfor er der en kanin på forsiden? Den har simpelthen sneget sig ind i bogen – som en hund i et spil kegler! Hundene er skeptiske overfor kaninen, der hårdnakket påstår, at den altså er en hund, så de stiller den en række hundesvære spørgsmål for at afklare, hvad den egentlig er. Det viser sig, at på nær det der med at snuse til høm-hømmerne, så har de stort set alt tilfælles. Som det så passende hedder, skal man ikke skue hunden på hårene, og når det kommer til stykket, er der kun ét spørgsmål, som er vigtigt: er du en god ven?

“Det her er en hundebog” er en finurlig historie, udelukkende fortalt i dialog mellem hundene og kaninen. Med lunefulde replikker og en god sans for humor, har canadiske Judith Henderson fortalt en sjov lille fortælling om noget universelt vigtigt: at man sagtens kan opstille en masse regler og dogmer for at skabe distance mellem mennesker, men at det hele i sidste ende handler om venlighed, accept og rummelighed. Et almenmenneskeligt koncept, der er lige så vigtigt i relationen med og mellem børn, som det er i debatten om fx køn, seksualitet og religion. Sammen med illustratoren Julien Chung, der skaber stor energi med sine simple og grove sorte strøg tilsat få dryp af rød, formår Henderson at få introduceret begreber som identitet, inklusion, tilhørsforhold og fællesskab. Og så er den altså ret sjov. Den vil med sikkerhed fremme smil hos både den voksne læser og barnet, der lytter, fx da en hund spørger kaninen, hvad brandhaner skal bruges til, hvortil kaninen svarer ”nødsituationer”, som både passer til brandslukning og hunde, der skal tisse! Eller når kaninen distraherer hundende med kiks hver gang de stiller lidt for penible spørgsmål,

Nogle bøger oplyser, andre vil underholde. “Det her er en hundebog” danser på linen mellem de to, og selvom den er læst på blot få minutter, har den potentialet til at rumstere i bevidstheden længe efter. Det vil med garanti give pote at læse denne lille perle med sine børn!

Judith Henderson og Julien Chung skriver og tegner varmt og humoristisk om en kanins forsøg på at overbevise en gruppe skeptiske hunde om, at den altså er en hund. I forbifarten får de introduceret eviggyldige emner som venlighed, accept, identitet og tilhørsforhold, og lægger således op til en både god læseoplevelse og en dertilhørende god samtale. Og så er den hundesjov!  

Anmeldelsen er skrevet af Jeppe Due Barslund

Jeppe er uddannet folkeskolelærer og arbejder i indskolingen og på mellemtrinnet på Valhøj skole i Rødovre. På lærerseminariet læste Jeppe billedbogen 'Idiot!', der ændrede hans liv for bestandig. Dér gik det op for ham, hvad gode billedbøger faktisk kan, og siden har han endevendt alle hjørner og kringelkroge i dansk børne- og billedbogslitteratur for at udforske og dissekere hundrede- måske tusindevis af værker. Hvis du kalder Jeppe for autodidakt pseudo-ekspert, børnebogs-nørd eller forlibt billedbogs-romantiker, vil han nok smile stolt.