Det var tider

‣ Forfatter: Peter Mouritzen

‣ Illustrator: Tom Kristensen

‣ Forlag: Jensen & Dalgaard

‣ Udgivelsesår: 2019

‣ Pris: 309

‣ Målgruppe:5-10 år

‣ Sidetal: 32

‣ ISBN: 9788771515046

”Gamle Moses var død. Og Josva var blevet anfører for Israels folk. Ørkenhøvding var han; for israelitterne traskede stadig rundt i ørkenen uden rigtig at komme nogen vegne. Nu skulle der ske noget. Nu skulle der kæmpes! Der lå byen Jeriko! Den skulle erobres.”

Det er den historie, man kan finde i Josvas Bog kapitel 6 i det Gamle Testamente. Her står:

”Men Herren sagde til Josva: ”Se, jeg giver Jeriko og dens konge i din hånd. Nu skal alle I krigere i seks dage gå rundt om byen én gang om dagen. Syv præster skal bære syv vædderhorn foran arken. Men den syvende dag skal I gå rundt om byen syv gange, og præsterne skal støde i hornene. Når vædderhornets lange tone lyder, og I hører lyden fra hornet, skal hele folket udstøde et kampråb så højt, at byens mur falder sammen, og folket kan gå lige ind.”

Peter Mouritzen har gendigtet og genfortalt fjorten (indtil videre) af de gamle bloddryppende, voldelige og sanselige fortællinger fra Det Gamle Testamente. Det er fornøjeligt, at der kommer fokus på de gode fortællinger, der gemmer sig her. De rummer alt i deres glæde ved hævn, kamp og spot. Når man skal genfortælle bibelhistorierne, så kan man vælge at gøre det tekstnært, eller man kan vælge at lægge til, opdatere, tilføje nye detaljer og i det hele taget digte sin egen version.

Peter Mouritzen vælger den sidste version. Det gør ikke historien bedre, den er fremragende i sig selv.

Jerikos mure skal falde. Det skal ske med processioner med vædderhorn og Pagtens Ark og råb fra folket. Her tilføjer Mouritzen så en samling æggehatte i bagtroppen. Æggehattene var israelitter, der var blevet vanvittige i de 40 års ørkensol, og nu gik de rundt med spejlæg fra strudseæg på hovedet. Denne tildigtning føjer ikke noget til fortællingen, men det sætter den voldsomme kamp i et lettere tåbeligt skær.  Det er der ingen grund til. At Pagtens Ark muligvis indeholder brugte sandaler er ligeledes en tildigtning, der ikke bidrager med noget stort i forhold til det mysterium, der ligger i den forsvundne ark.

Peter Mouritzen har en humoristisk tone, han har gode kommentarer undervejs og han beskriver levende israelitternes kamp mod og med Gud. Der er fantastiske fortællinger i Det Gamle Testamente. De er bibelstærke, helt som serien fra Mouritzen hedder ”Bibelstærk”.

Illustrationerne er gået helt i sort og guld. Tom Kristensen tegner med blyanststreger, der er rasende aggressive, og mundene hos israelitterne råber høje ord.

Pagtens Ark, hjelmene, vædderhornene og høvdingestaven er i guld. Sort og guld giver den dystre stemning af byen Jerikos undergang.

Bibelstærk-serien er fremragende formidling af bibelhistorierne. Det Gamle Testamentes fortællinger bør huskes og fortælles. Det er en del af den danske (og verdens) kulturelle ballast. De er stærke. Og de er stærke i sig selv. Der er ingen grund til at føje æggehatte til vædderhorn.

 

Links: Peter Mouritzen

 

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.