Det vi har mistet

‣ Forfatter: Sarah Engell

‣ Illustrator: Rasmus Bregnhøi

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2019

‣ Pris: 179,95

‣ Målgruppe:14+

‣ Sidetal: 38

‣ ISBN: 9788702275520

“Hun deler kiks og vand ud til alle os overlevende.
Du er den eneste, der ikke får.
Jeg bliver ved med at kigge efter dig, da du bliver båret væk.
Dine livløse arme svinger frem og tilbage.
Det ser ud, som om du vinker.”
(Sarah Engell i Det vi har mistet)

Sarah Engell og Rasmus Bregnhøis Det vi har mistet (2019) er en barsk og uafrystelig fortælling, hvis fortæller er storesøsteren til et lille barn, der dør af tørst på flugt i en lille båd over Middelhavet.

Det vi har mistet var oprindeligt Sarah Engells bidrag til den aarhusianske Hay-Festival i 2017, hvor den var med i novellesamlingen Lige nu (2017). Her er samme fortælling, illustreret af Rasmus Bregnhøi, nu som led i Gyldendals serie Billednoveller.

Er novellen barsk læsning uden, tilfører Rasmus Bregnhøis dystre illustrationer fortællingen nye dimensioner. I billedsiden flyder der kranier og lig rundt i vandet og sender mindelser til tyske koncentrationslejre og en kunstner som Käthe Kollwitz; men Bregnhøi har dog også fået plads til de engle, der svæver over redningsskibet og den hånd, der som i Michelangelos billede af Adams skabelse i det Sixtinske Kapel, rækker hånden frem.

Men for lillesøsteren kommer hjælpen for sent.

Det vi har mistet anbefales varmt til litteraturundervisningen i de ældste klasser. Det klæder den lille novelle at udkomme tilført Rasmus Bregnhøis billedside. En billedside der understreger Sarah Engells tekst og får flugtfortællingen til at fremstå endnu mere barsk. Arbejder man med emnet flugt/migration vil det være naturligt at sammenlæse Det vi har mistet med Morten Dürr og Lars Hornemanns nyklassiker Zenobia og undersøge på hvor forskellige måder de to multimodale værker fortæller (næsten) samme historie.

Med Sarah Engell & Rasmus Bregnhøis Det vi har mistet og Sanne Munk Jensen & Sofie Louise Dams #Parisjetaime, har Gyldendal for alvor meldt sin ankomst på markedet for multimodale fortællinger, her med billednoveller, hvor kravet til serien ifølge omslaget er, at: ”Billednoveller / for unge / stærke temaer / udfordrende fortællinger / dynamik mellem tekst og billeder.”

Var der nogen der sagde dansklærerguf? For så er de på rette spor. Både Sarah Engell og Sanne Munk Jensen er sammen i Tag gaden tilbage (2019) og her hver for sig, to af de stærkeste stemmer vi har i dansk YA-litteratur i disse år. Som de dog kan skrive både et plot, en figur og en stemning frem.

Forfatter Sarah Engell

Illustrator Rasmus Bregnhøi

Anmeldelsen er skrevet af Søren Fanø

Søren Fanø (1950-2022) Søren var oprindeligt uddannet lærer, cand.pæd. og Master i børnelitteratur og tidligere lektor i dansk ved VIA UC. Han interesserede sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år og var forfatter til både bøger og artikler om denne. Han var tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Var særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen, og som kræver formidling og havde en særlig svaghed for billedfortællinger i alle afskygninger.