Detektiger og computermysteriet

‣ Forfatter: Sofus Slocinksi

‣ Illustrator: Sofus Slocinksi

‣ Forlag: Jensen & Dalgaard

‣ Udgivelsesår: 2020

‣ Pris: 248,00

‣ Målgruppe:4+

‣ Sidetal: 32

‣ ISBN: 9788771516258

”Der var engang en lille by, der hed Egetræstrup. Uden for byen lå en lille tankstation.
Tankstationen så gammel ud (den var meget retro), men den blev stadig brugt. På denne
tankstation boede en lille familie: Fartiger, Mortiger og Lilletiger (som også var detektiv).”

Og så skal Lilletiger opklare mysteriet om computeren, der eksploderer. Det gør han.
Undervejs finder han også et arbejde til den muldvarp, der er skyld i eksplosionerne.
Muldvarpen bliver ansat på et gartneri.

Illustrationerne i Detektiger og computermysteriet er humoristiske. De har masser af sjove detaljer, hvor man også med skrift får en del hjælp til at notere sig humoren. Der er ikke en iMac i en computerkasse, der er en iBack. Og æblet på kassen er der ikke blot taget en bid af, der er næsten kun æbleskroget tilbage. Også hos gartneren er der fine plakater at læse. ”Vores store solsikker er visnet” står der over en lille ydmyg blomst. Og ”Ikke tisse op ad træet”.

Detektiger og computermysteriet er en fin fortælling, hvor illustrationerne er det bærende element. Det er her, man får de mange sjove detaljer. Det er Sofus Slocinski, der tegner og fortæller. Han er ni år. På sin vis er der ingen grund til at gøre opmærksom på hans alder. Vidste man ikke noget om forfatter og tegner, så ville historien fortsat være fin og finurlig. Det kan være et ”salgsargument”, at Sofus Slocinski er 9 år, men forfatterens alder, arbejde, (4. A på Kochs skole) og privatliv (hans mor er tegneren Kamila Slocinska) er sådan set underordnet. Bogen bør læses, fordi det er en fin fortælling. Uanset hvor gammel forfatteren er.

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.