Donna finder julen

‣ Forfatter: Merete Pryds Helle

‣ Illustrator: Charlotte Pardi

‣ Forlag: Forlaget Carlsen

‣ Udgivelsesår: 2021 

‣ Pris: 149,00

‣ Målgruppe:3+

‣ Sidetal: 40

‣ ISBN: 9788711998953

Forsidebilledet til Donna finder julen er helt Astrid-Lindgrensk. Astrid Lindgren har den fine historie om Lotte, der kan alt, – også få fat i et juletræ, da de ellers er udsolgt i hele Stockholm. Her i Donna finder julen må hunden Donna og det eneste ikke-forkølelsesramte barn Lillian Betty ud i verden for at hente juletræ. På forsidebilledet kører hund og barn hjem med juletræet på en kælk. Og der er selvfølgelig masser af sne. Hunden er gul og sød, og Lillian Betty er som Charlotte Pardis frøken Ignora en kvik, handlekraftig pige med opstoppernæse og røde kinder.

Lillian Betty og Donna har hjemme i en familie, der præsenteres således på første side: ”Lillian Bettys seng er den blødeste af alle sengene i huset. Den står midt i det hele, så Donna kan høre dem alle sove, både Carla og Carl og Caroline og Clarence og deres far og Lillian Betty selv. Børnenes mor snorker ikke, hun arbejder på hospitalet inde i bygen hele julen. Men denne morgen vågner Donna af en underlig lyd.”  

Så viser det sig, at alle; Carl, Caroline, Carla, Clarence og faderen er vildt forkølede og ude af stand til at få julen på fode. Det må Donna og Lillian Betty klare. Det klarer de så med hjælp fra nogle trinde nisser.

Billedsiden er fyldt med finurligheder, når nisserne og Lillian Betty er i køkkenet, så sejler det hele på ganske festlig vis. Og da nisserne forlader familien efter endt arbejde (og før mor kommer hjem) forlader de et hus, der har sin helt egen personlighed ude i skoven. Nisserne skal afsted: ”De havde travlt, siger hun. De skulle hen til en familie, der fik femlinger i går.” 

Merete Pryds Helle og Charlotte Pardi er et godt makkerpar. Tekst og tegninger fortæller den samme historie, men tegningerne lægger gode sidehistorier ud.

Illustrator Charlotte Pardi

Forfatter Merete Pryds Helle

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.