Drengen på Schindlers liste

‣ Forfatter: Leon Leyson

‣ Oversætter: Astrid Heise-Fjeldgren

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2014

‣ Pris: 199,95

‣ Målgruppe:10+

‣ Sidetal: 245

‣ ISBN: 9788702152920

Leon er jøde og 10 år gammel, da nazisterne besætter hans hjemland Polen. Fra da af afbrydes hans sorgløse barndomsliv brat og livet bliver aldrig mere det samme.

Leon oplever, hvordan hans familie må kæmpe for at overleve og holde sammen, først i den ghetto nazisterne samler jøderne i uden for Krakow og siden i koncentrationslejrene.

Familiens held er, at Leons far tidligt under krigen bliver ansat på nazisten Oskar Schindlers fabrik. Schindler behandler sine jøder humant og redder dem gang på gang fra koncentrationslejrenes gaskamre ved hjælp af bestikkelse og gode talegaver. Han hævder, at hans jøder er uerstattelige og højt fagligt specialiserede – den tyske hær har brug for dem til at producere ammunition.

Det lykkes Leons far at få Schindler til at ansætte hans kone og tre yngste børn – de kommer på Schindlers liste – og på den måde overlever familien Holocaust.

Vi følger Leon og hans familie igennem krigens rædsler fra han er 10 år gammel, til han immigrerer til USA sammen med sine forældre som 19-årig i efterkrigstiden.

Forrest i bogen er der et kort, hvor vi kan følge Leons færd rundt i nazisternes Europa. Det er rigtig rart hele tiden at kunne følge Leons spor rundt i krigstidens Europa.

Bagerst i bogen er en række fotos af Leon og hans familie, samt af nazisten Oskar Schindler, som Leon var evig taknemmelig indtil sin død i januar 2013.

Bogen er både spændende og vedkommende. Den er svær at slippe, fordi den giver et indblik i de grusomheder jøderne blev udsat for under anden verdenskrig. Et emne der bliver ved med at fascinere, forundre og vække afsky; hvordan kunne det ske?

Leon Leyson er en god og troværdig fortæller bogen igennem, men hans sprog og ordvalg bærer præg af, at han var over 80 år, da bogen blev skrevet. Han gør ofte brug af indskudte sætninger, hvilket af og til kan gøre sproget lidt tungt at læse. Det kan være svært for målgruppens yngste læsere at forstå ord som ”annekterede” og ”påtaget nonchalance” (s. 50+51). Dog er bogens emne og historie så spændende, vigtig og vedkommende, at man vænner sig til sproget.

Forfatteren har ikke skrevet andre bøger. Denne er hans livs udgivelse. Han døde i januar 2013 – dagen efter han havde afleveret sit manuskript til forlaget.

Bogen kan læses af børn og unge fra 10 års alderen og vil være rigtig god i undervisningssammenhæng fra 7. klasse, hvor Holocaust og anden verdenskrig behandles i dybden i historieundervisningen. 

Omtale af bogen på Gyldendals hjemmeside:

http://presseservice.gyldendal.dk/

Leon Leyson fortæller om sine oplevelser under Holocaust i denne youtube video: http://www.youtube.com/

Hjemmeside om Oskar Schindler med afsnit om Leyson-familien:

http://www.oskarschindler.dk/leyson.htm

Anmeldelsen er skrevet af Eva Schelke

Eva er uddannet lærer og skolebibliotekar og er ansat på Korskildeskolen, hvor hun underviser i dansk i overbygningen og arbejder i team med folkebibliotekets folk på skolens integrerede bibliotek. Glæden ved en god bog har hun med helt fra barns ben. Begge hendes forældre læste op for Eva og hendes søskende fra de var helt små. I skolealderen læste hun stort set hele skolebiblioteket og var en flittig gæst på folkebiblioteket. På seminariet fik Eva øjnene op for 90’ernes børne- og ungdomslitteratur - og siden har hun været hooked. Hun er vild med at læse og arbejde med bøger og billedbøger til børn og unge og elsker at formidle dem. Eva har en forkærlighed for de lidt skæve og vilde bøger til børn og unge – fra billedbøger til ungdomsromaner.