Drengen som var verdens bedste fodboldspiller

‣ Forfatter: Søren Anker Madsen

‣ Forlag: Carlsen

‣ Udgivelsesår: 2016

‣ Pris: 149,50

‣ Målgruppe:10+

‣ Sidetal: 106

‣ ISBN: 9788711480366

Resten af året spillede Albert med i alle kampe for Brøndby og alle landskampe. Og da sæsonen sluttede blev Brøndby danske mestre, og landsholdet var tæt på at komme med til VM. Hvis de vandt to kampe ud af de næste tre, var den helt sikker.

Albert er simpelthen den bedste fodboldspiller i verden. Han er otte år, da han får kontrakt med Brøndby. Han har altid været god, men han har også altid trænet og øvet sig, for det sagde hans morfar, at han skulle. Man kan ikke bare tage ned til åen sammen med sin bedste kammerat Mikkel, når man nu bør tage til træning. Heller ikke selv om man er otte år.

Nej, det går ikke, sagde Albert: Hvis man ikke passer sin træning, bliver man heller ikke udtaget til kamp. Og så bliver man aldrig verdens bedste fodboldspiller.”

Albert Madsen er bare god. Han scorer mål for såvel Brøndby som for landsholdet, og inden han fylder ni år har Barcelona givet ham et tilbud, som familien ikke kan afslå. Det er fantastisk. Men det er naturligvis også hårdt.

Det er ikke nemt at være otte år på tur med landsholdet og Morten Olsen. Undervejs er der voksne spillere, der hjælper ham, men han har også Mikkel, der måske ikke er så god til at spille fodbold, men til gengæld ved han alt (ALT) om fodbold.

Albert scorer mål, han synes det er sjovt at spille, men han savner sin ven Mikkel, og da Mikkel en dag fortæller om klassens lejrskoletur, så bliver livet som fodboldspiller i Barcelona set i et lidt andet lys.

Det er en bog til alle fodboldspillende drenge og piger, der sikkert alle kan drømme om en plads på et superligahold (hvad enten det er Fortuna eller FCK). Her går drømmen i opfyldelse, men man ser også lidt af skyggesiden. Moralen er dog klar: Skal man være god til noget, så må man øve sig.

Sproget i bogen er som en fodboldbane bør være: jævnt og  uden overraskelser. Det er kortklippet og ensartet, det er ikke her bogens styrke ligger. Styrken ligger derimod i Mikkel og Alberts to forskellige passioner for fodbold. Og så ved forfatteren noget om fodbold. Og han er helt sikkert også Barcelona-fan (helt som denne anmelder:-))

 

FC Barcelona

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg,Medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere. Favoritbørnelitteratur: