Drømmeslot

‣ Forfatter: Kenneth Bøgh Andersen

‣ Illustrator: Carl Otto Moesgaard

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2021

‣ Målgruppe:7+

‣ Sidetal: 108

‣ ISBN: 9788763865029

”Slottet af is og sne, knejsende på en høj bakketop, omkranset af sneklædte grantræer.

Leo lukkede øjnene. Åbnede dem så igen, sikker på, at slottet ville være væk. Hvis det ikke var en drøm, så måtte det være hans fantasi, der havde spillet ham et puds.

Måske havde han været lige ved at falde i søvn og… ”

Kenneth Bøgh Andersen har med Drømmeslot skrevet en veldrejet, eventyrlig og magisk fortælling til oplæsning eller selvlæsning, i vintermørket, når man samles om vinterlysene og ønsker noget andet end det mængden af nisser, julesnedrys, julelyskæder, julestjerner og juleeventyr byder på.

Alligevel rummer Drømmeslot alt det gode, vi gerne samles om, i form af et magisk eventyr om 10-årige Leos rejse ind i et parallelunivers gennem en magisk passage.

Leo har svært ved at falde i søvn og ligger og drejer sig, da han en aften under sengen finder en af de snekugler, man ryster for at få sneen til at drysse smukt.

Så kan eventyret begynde, for denne snekugle rummer et hvidt slot, et Drømmeslot, og en verden, hvor Leo oplever, at hans drømme bliver levende. Han møder drengen Alf, der bor ensomt på det kolossale slot. Alf har en tryllestav,  der kan få alle drømme til at blive opfyldt.

De to drenge drager sammen på eventyr på slottet og hjemme hos Leo.

Som vanligt hos Kenneth Bøgh Andersen bygges spændingen og uhyggen op til et klimaks, der ikke skal afsløres her. Men hvad mon der gemmer sig i slottets kælder? Og hvad mon Alf med tryllestaven selv drømmer om?

Her skal man ikke glemme, at alf i den norrøne mytologi er navnet på et guddommeligt væsen. Senere blev alfer en fast del af vores folklore og et kollektivt navn for eventyrlige og overnaturlige væsner. Så båndene tilbage er i orden i Drømmeslot.

Under den hyggelige vinteruhygge i fortællingen gemmer der sig et mere alvorligt fortællelag, der handler om ensomhed, heltemod og ikke mindst venskab.

Det anbefales varmt at tage med Leo på drømmerejse gennem den magiske passage i spejlet ind i et ”Winter-Wonder-land.”

Carl Otto Moesgaard har forsynet Drømmeslot med illustrationer, der passer som fod i hose til fortællingen.

Når man ved, hvor djævelsk godt Kenneth Bøgh Andersen kan skrive ondskab og uhygge frem, er der her i Drømmeslot under hensyn til målgruppen skruet lidt ned for effekterne på rejsen ned i slottets kælder. Men det er godt, spændende og underholdende, og fortællingen vil gøre sig både til privat brug i de små hjem til selvlæsning og oplæsning ved sengetid – og så fås Drømmeslot også som e-bog, læst op af forfatteren og med ekstra effekter….

I skolesammenhæng kan Drømmeslot supplere mængden af nisselitteratur i klasseværelset og inddrages i dansktimerne i indskolingen og på mellemtrinnet, både som underholdning og til samtaler om eventyr, fantasy og venskab.

 

Forfatter, Kenneth Bøgh Andersen

Illustrator, Carl Otto Moesgaard

Roman, Drømmeslot

 

 

Anmeldelsen er skrevet af Søren Fanø

Søren Fanø Søren er oprindeligt uddannet som lærer, cand.pæd. og Master i børnelitteratur og tidligere lektor i dansk ved VIA UC. Han har interesseret sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år og er forfatter til både bøger og artikler om denne. Han har været tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Er særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen, og som kræver formidling. Har en særlig svaghed for billedfortællinger i alle afskygninger.