Du må ikke slå

‣ Forfatter: Line Kyed Knudsen

‣ Illustrator: Bodil Bang Knudsen

‣ Forlag: Forlaget Carlsen

‣ Udgivelsesår: 2024

‣ Pris: 254,95 kr.

‣ Målgruppe:fra 7 år

‣ Sidetal: 32 sider

‣ ISBN: 9788727138350

”Malous albue rammer Julies ansigt. Det er ikke med vilje. Men Julie får næseblod. Og Lukas græder højt.”

Malou bliver holdt udenfor i klassen, og det hele kulminerer, da hun ikke må komme ind i drengenes hule sammen med de andre piger. Entréen kræver et kodeord, og da Malou spørger Klara, hvad kodeordet er, vil hun ikke sige det, men hvisker det til Halid: ”Malou lugter”. På trods af, at både Klara og Julie synes, at det er ondt, så siger de kodeordet og får adgang til hulen, mens Malou må stå efterladt udenfor. Malou reagerer ved at smadre hulen, og i sin vrede kommer hun ved en fejl til at ramme Julie på næsen.

Episoden i bogen er voldsom, men den er desværre ikke en sjældenhed i skolen og også blandt de små, som er læserne her. Det betyder, at de små læsere kan identificere sig, og på trods af Malous voldsomme reaktion føler vi med hende og mærker hendes smerte ved at blive holdt udenfor og udskammet. Klara tager affære, og selvom hun udsætter sig selv for eksklusion, taler hun med de andre om, at det er synd for Malou. Alt ender godt, og Malou undskylder og fortæller, at det ikke var med vilje, at hun ramte Julie, så hun fik næseblod. På sidste side sidder alle pigerne og også Malou og maler sammen.

Serien “K for Klara” tager som sagt afsæt i hverdagens problematikker, og de er både mange og drastiske. På trods af seriens tydelige tematisering fungerer historierne og dette især ved at fremstå ærlige uden at pakke konflikter ind i misforstået pædagogisk omsorg. Denne læsebearbejdet udgave på lix 11 kommer ikke til at stå længe på hylden på biblioteket. Indledningsvis er der en guide til forældrene (og lærerne), der dels fortæller om seriens niveauinddeling og derudover vejleder i at støtte barnet i læsningen.

Forfatter Line Kyed Knudsen er produktiv, og vi kender hende fra mange genre og litterære formater som en gedigen og dygtig skribent. Illustrator Bodil Bang Heinemeier er også en erfaren børnebogsillustrator, og udtrykket i billederne matcher den intense stemning og letter læsevenligheden ved at supplere teksten. Den yderligere læsebearbejdning går ikke udover handlingen, som vil appellere til både piger og drenge, hvis vi altså kan overtale sidstnævnte til læsning.

Mange formidlere og forældre kender serien ’K for Klara’ grundet dens store popularitet. Især pigerne på skolebiblioteket efterspørger den dagligt og med god grund, for den formår at tale direkte ind i et liv, der både kan byde på glæde og udfordringer med venner, skole og forældre. Nu er dele af serien blevet yderligere læsebearbejdet, så børn med behov for et lavere lix kan læse med.

Serien er perfekt til frilæsning hjemme og i skolen. Flere titler kan også bruges i forbindelse med temaarbejde om mobning.

Anmeldelsen er skrevet af Betina Falsing

Gode historier er flyvende kufferter, der bringer os udover horisonten, hvor nye historier begynder. Denne rejse forsyner små mennesker med en bagage fuld af fremmederfaringer, som skaber livsduelighed og lykke. Som bibliotekar og som Betina har det, de sidste 25 år, været min mission at være rejseleder og sætte børn og unge ombord på de flyvende kufferter og ud på de vildeste dannelsesrejser i litteraturens verden. Jeg har selv taget rejsen, inden jeg tilbyder dem en billet, for jeg læser stort set alt og også ganske bredt, da vi som mennesker er forskellige. Glæden ved jobbet som dannelsesrejseleder rækker udover bibliotekarens formelle arbejdstid, og jeg arbejder efter arbejde med at sælge billetter i udsatte boligområder, jeg skriver artikler og jeg sidder i juryen for Kulturministeriets Forfatterpris.