Dum fredag

‣ Forfatter: Sandra Schwartz

‣ Illustrator: Lars Horneman

‣ Udgivelsesår: 2018

‣ Pris: 252,-

‣ Målgruppe:10-12 årige

‣ Sidetal: 76

‣ ISBN: 9788711699126

Dum fredag er den sjette bog i serien; Et strejf af magi af Sandra Schwatz og Lars Hornemann. Her møder vi de tre veninder Runa, Frida og Vigga.

Runa har krebs som sit stjernetegn, og hun vil altid være der for andre. Hun er en omsorgsfuld og loyal veninde. Frida er vandmand, hun er stædig og stiller tit spørgsmål ved tingene, men hun er beskyttende og hjælpsom. Og så er der hovedpersonen i Dum fredag, nemlig Vigga. Hun er født i løvens tegn, og hun er god til at bestemme og gå efter det, hun gerne vil have. Hun er et rodehovede og kan fylde meget, men hun er sød og sjov.

De tre veninder præsenteres på bedste ”Venindebogs-måde” først i bogen.

De tre piger laver helst alt sammen, men så er der jo også Frigge, der skal passes. Vigga passer Frigge ude på rideskolen, og det tager tid, men Frigge er jordens bedste pony. Nu har Frida og Runa aftalt, at de skal ud at se på en hundehvalp, men hvad skal Vigga nu gøre. ”Det er ikke sjovt at føle sig splittet mellem Frigge og sin bedste veninder. Jeg vil jo gerne være sammen med Frigge, men jeg vil også super gerne med ud at se på hvalp.” Sådan er det svært. Og nu er det så fredag den 13., og det hele går galt. Alt skal gå stærkt, for at Vigga skal kunne nå begge dele, og så går det hele fuldstændig i hårdknude.

Frigge bliver skadet, hundehvalpene er solgt, Viggas telefon er gået i stykker, maden er brændt på – ja, der er faktisk ikke det, der ikke er i vejen. Heldigvis har Vigga en mor, der har tid til at høre på Viggas svære, svære fredagsoplevelser. Og heldigvis har rideskolens ejer Anita også tid.

Når man konstant skal holde sig i kontakt med veninderne over sms, så er det svært at miste sin telefon. Og hele veninde-intrigen fylder også i bogen.

Sådan er det at være 12 år. Det er en alder, hvor alt kan være problematisk. Godt, at der er forstående forældre. Og godt, at Sandra Schwartz skriver så meget på niveau med de 10-12 årige, så de her kan spejle sig i andres ulykke og forhåbentlig finde løsninger på egne problemer.

Mormor er også en fornuftig kvinde. Da hun hører, hvor ulykkelig Vigga er, siger hun: Fortæl det hele til din bekymringsdukke. Det hjælper. Og sidst i bogen er der et lille tillæg: ”Lav din egen bekymringsdukke:

Alle har dumme tanker en gang imellem. Det kan gøre det svært at sove. En bekymringsdukke kan hjælpe dig af med dine bekymringer. Fortæl den, hvad der går dig på, og læg den så under hovedpuden. Du kan også lave ein helt egen bekymringsdukke.” (og så kommer der en opskrift på dukken, man skal bare have nogle piberensere, perler og lidt garn. Nemt).

Man kan naturligvis stille sig skeptisk overfor bekymringdukkers effekt over for seriøse problemer i børns liv, men set i forhold til bogen: Dum fredag, så giver det en fin afslutning på bogen. En interaktiv bog, kan man sige.

Det er ikke kanonlitteratur, der skrives på de 76 sider, men det er en seriebog i øjenhøjde med 10-12 årige (piger), der gerne skal blive rutinerede læser. Illustrationerne er i sort-hvid tegning, og de viser samme indhold som teksten i bogen. Således bliver læseren også støttet her.

Af øvrige titler i serien kan bl.a. nævnes; Drengekrisen, Ønskejagten og Lykkestenen.

Link:

Sandra Schwartz

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg,Medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere. Favoritbørnelitteratur: