Ea 3.a – Hvem er du?

‣ Forfatter: Puk Krogsøe

‣ Illustrator: Magnus Værness

‣ Forlag: Forlaget Carlsen

‣ Udgivelsesår: 2019

‣ Pris: 260

‣ Målgruppe:fra 8 år

‣ Sidetal: 51

‣ ISBN: 9788711906149

””Hey, skal jeg ikke hjælpe dig med at oprette en profil på Instagram?” Mille har store øjne. ”Skal man ikke være 13 for at få en profil?” spørger Ea usikkert. ”Jo, men næsten alle har det alligevel,” svarer Mille. ”På nær Sara,” tilføjer hun. ”Hendes forældre er ret skrappe med det.” Ea lader sig overtale. Hun behøver jo heller ikke sige det til mor og far. Der sker jo ikke noget ved det. Hun ved godt, at hun ikke skal skrive dumme ting.”

”Ea 3.a – Hvem er du?” er fjerde del i serien om pigen Ea. Ea har fået sin første mobiltelefon, og det synes hun selvfølgelig er helt vildt spændende. Flere af veninderne har profiler på sociale medier, men det tror Ea ikke, hun får lov til af sine forældre. Da veninden Mille er på besøg, får hun alligevel overtalt Ea til at oprette en profil på Instagram. Pludselig er der nogen, Ea ikke kender, der (uden at have fået lov) lægger en film op på Instagram af hende og nogle venner. Ea synes, det er rigtig ubehageligt, men hun tør ikke tale med sine forældre om det, nu hvor de jo ikke ved, at hun har oprettet en profil på Instagram. Det hele bliver værre og værre, og Ea får det helt dårligt. Tør hun tale med sine forældre? For hvordan skal hun ellers få stoppet den, der har lagt noget op uden at spørge hende?

”Ea 3.a – Hvem er du?” tager fat i et yderst genkendeligt dilemma for mange forældre og børn. Hvornår skal man have en mobiltelefon? Og mindst lige så vigtigt: Hvad må man, og hvad må man ikke, når man endelig får den famøse mobil? Hvis man bruger bogen som højtlæsningsbog, lægger den op til nogle rigtig gode snakke om etik i forhold til mobiltelefoner og sociale medier; en snak, der måske kan være svær at tage hul på, men som tages op på en rigtig fin måde i bogen.

Ea-bøgerne er bare nogle rigtig fine bøger om hverdagspigeliv. Det er bøger, der behandler aktuelle emner, og som vil være lette for piger at sætte sig ind i. De er desuden letlæselige med mellemstor typografi og med fine sort-hvide illustrationer bøgerne igennem. Står man med piger, der godt kan lide for eksempel bøgerne om Asta af Trine Bundsgaard eller serien om Hanna & Emma af Bente Bratlund, vil de elske at kaste sig over bøgerne om Ea.

Anmeldelsen er skrevet af Line Frømann Ehlers

Line er uddannet bibliotekar DB anno 2007 og har arbejdet som bibliotekar siden; først på Herning Bibliotekerne og siden 2017 på Skive Bibliotek. Hun elsker det gode gys, både for børn og voksne, og læser derfor meget i den genre. Hendes litterære interesser spænder dog vidt, så hun elsker også en god fantasyroman eller dystopi. Efter Lines liv er blevet beriget med to fantastiske børn, er hun helt naturligt også blevet interesseret i bøger for de allermindste, herunder billedbøger, letlæsningsbøger og højtlæsning - der læses generelt i uhyrlige mængder på hjemmematriklen. Line har anmeldt både børne- og voksenlitteratur flere steder bl.a. i Herning Folkeblad og flere steder på nettet.