El Clásico

‣ Forfatter: Lars Bøgeholt Pedersen

‣ Illustrator: Lars Horneman

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2014

‣ Pris: 99,95

‣ Målgruppe:8+

‣ Sidetal: 109

‣ ISBN: 9788702158090

Da jeg selv befandt mig i målgruppen for bøgerne om Ronaldo og hans venner i FC Fodboldvenner, var der to ting, jeg holdt af mere end meget andet: A) Læse bøger B) Sport (især noget med en bold). Bøger om fodbold måtte derfor være lykken for mig og ligesindede dengang. Alligevel tændte bøger om sport mig ikke. Måske fordi markedsanalysen er for tydelig selv for en 10-årig, men nok især fordi tempoet, uforudseeligheden og intensiteten går fløjten når en flænsende aflevering bliver sat i scene litterært. En fodboldbegejstret læsehest vil hellere være grøn på knæene end lade sig opsluge i en bog.

Sådan havde jeg det dengang. Og sådan tror jeg også jeg ville have det i dag med Lars Bøgeholt Pedersens ellers glimrende forsøg udi den vanskelige genre: fodboldbøger. Det er femte bind i historien om danske Ronaldo fra FC Fodboldvenner. I El Clásico er han dog som antydet i titlen i Barcelona på ferie med sin familie. Ronaldo savner sin ven Valde, men savnet bliver afløst af stor glæde, da Ronaldos mor har skaffet billet til arvefjendeopgøret mellem FC Barcelona og Real Madrid – El Clásico.

Men inden den store kamp skal familien opleve de ting man kan opleve i Barcelona: Gaudi, La Sagrada Familia, Ramblaen med medfølgende skæbnesvangert møde med lommetyv og adios billetter til kampen.

Ronaldo finder heldigvis en form for trøst i mødet med tre jævnaldrene fodbolddrenge på stranden:

Raul har stadig bolden i luften. Han header den fremad ind mod midten, mens Pablo er på vej tilbage. Ronaldo løber modsat, og lige i det øjeblik de krydser hinanden, lader Raul bolden dumpe ned på jorden. Ronaldo sparker til den første gang, og den suser ind mellem benene på Mario.

GOAAAL! Råber Raul. 

Når jeg tager den vanskelige fodbold-genres problemer med in mente, lykkes ’El Clásico’ stort set. For det er også en historie om skuffelser, savnet af venner og et spirende venskab baseret på glæden ved fodbold. Så gør det knap så meget, at det flere steder er for sludrende og lidt sprogligt løs, og at jeg personligt altid hellere vil se en fodboldkamp end at læse en bog om den. 

http://www.gyldendal.dk/fc-fodboldvenner

http://larsbogeholt.dk/

 

Anmeldelsen er skrevet af Jakob Kragh

Er cand.mag. med et speciale om børnelitteratur. Jakob har gået på Forfatterskolen for Børnelitteratur; og det var kun med til at hans glæde over bøger til børn og unge bare voksede uhæmmet. Jakob har en forkærlighed for realisme, for sprogligt stramme og sprogligt flippede bøger. Og så har han siden han kunne sætte to ord sammen elsket de bedste rim og remser.