Elg søger lykken

‣ Forfatter: Nicholas Oldland

‣ Illustrator: Nicholas Oldland

‣ Oversætter: Nanna Gyldenkærne

‣ Forlag: Høst & Søn

‣ Udgivelsesår: 2014

‣ Pris: 79,00

‣ Målgruppe:4+

‣ Sidetal: (32) upagineret

‣ ISBN: 9788763833103

Der var engang en elg, der levede ude i vildmarken. Alligevel var den ikke spor vild. 

Således begynder denne charmerende billedbog af den canadiske børnebogsforfatter Nicholas Oldland. Fortællingen er en billedbog, som først og fremmest er velegnet til højtlæsning for de 5-8 årige.

Anslaget antyder eventyr, med den gamle traditionelle indledning: Der var engang … Men allerede den følgende sætning gør læseren nysgerrig, for en elg, der ikke er vild, hvad er det for en størrelse? Det viser sig, at elgen i modsætning til sine meddyr, Bæver og Bjørn, ikke rigtig kan forholde sig til den vilde natur. Vandet er for vådt, vinden for hård, sneen for kold. Det synes som om elgen går glip af noget? Så den prøver stort set hvad som helst for at finde ud af, hvad det er: meditation, internet, krystalkugle, religion (Den store Elg), stjernehimlen – men det hjælper alt sammen ingenting.

At den må gøre noget er indlysende, men hvad? Da den så får øje på en sejlbåd, får den ideen. Den må ud i verden … Og herfra udvikler fortællingen sig til en robinsonade, idet den i en storm strander på en øde ø, hvor den lærer sig at tilpasse sig omgivelserne, så som at lave bål, bygge læskærm, plukke kokosnødder, fange fisk osv. Og så møder den tilmed en skildpadde, som den giver navnet Tirsdag (Fredag er jo taget!). De to finder fint ud af det, dagene går, livet er skønt, men en dag kommer båden, der kan bringe Elg med tilbage til civilisationen (vildmarken), hvor den genser sine gamle venner Bæver og Bjørn. Men ligesom den efter hjemkomsten nu  har fået smag for det sjove liv i vildmarken, har den fået smag for udrejsen, hvilket fremgår af det lille brev, den sender til Tirsdag, og som lukker fortællingen ned.

Det er en vidunderlig fortælling, som imidlertid skal læses sammen med de smukke firfarvede illustrationer, som forfatteren Nicholas Oldland ligeledes er skaberen af. Bogen indgår i en serie om Elg, Bjørn, Bæver og det, de har sammen. Der er foreløbigt udkommet fire bind på dansk. Det er alt sammen forunderligt og eventyrligt. 

Bogen er først og fremmest en højtlæsningsbog, men nye læsere kan fint læse den selv, netop fordi billedsiden understøtter den enkle tekst så fint.

Anmeldelsen er skrevet af Eiler Jensen

Eiler er konsulent og forfatter til adskillige bøger – både skønlitterære ungdomsbøger og – især – faglitterære bøger om børne- og ungdomslitteratur. Er anmelder af børnelitteratur i Børn & Bøger. Er oprindeligt uddannet som lærer, har siden uddannet sig til cand.pæd. i pædagogisk filosofi. Har læst børnelitteratur igennem hele voksenlivet, og er af den opfattelse, at skønt man ikke kan frikende børnelitteraturen et vist pædagogisk islæt, så kan den som voksenlitteraturen bestemt være et kunstnerisk udtryk.