Elin under havet

‣ Forfatter: Sofia Malmberg

‣ Illustrator: Sofia Malmberg

‣ Forlag: Høst & Søn

‣ Udgivelsesår: 2013

‣ Pris: 199,95

‣ Sidetal: 126

Hovedpersonen Elin er en ensom ung pige der interesserer sig for kampsport og efterspørger lokale kurser på en kampsportsside på nettet. Hendes henvendelse besvares af André som fortæller at han holder kurser i en særlig kampstil og tilbyder hende en gratis træningstime. Elin tager med glæde imod tilbuddet, men det viser sig snart at André har ganske grumme bagtanker med sin tilsyneladende imødekommende gestus. Han viser sig at være en endog meget dygtig manipulator og efter at have sikret sig Elins tillid forgriber han sig på hende. For at bearbejde overgrebet hvirvles Elin ind i et drømmeagtigt landskab, hvor hun bliver stillet overfor sine indre dæmoner.

Tegningerne er holdt i sort og hvidt i en art mangastil, der ligner et univers skabt af Guillermo del Toro og Hayao Miyazaki i fælleskab. Detaljerne omkring overgrebet er på ingen måde udpenslet, men antydes i tegninger der gradvis glider over i skygger for derefter at gå helt i sort, der på samme tid kan ses som en illustrativ måde at afspejle Elins forsøg på at fortrænge overgrebet.

Det er en barsk historie om ensomhed og overgreb, men formidlet i en smuk og poetisk streg, der er helt og aldeles solidarisk med Elin og hendes opfattelse af begivenhederne – for eksempel indvier Elin ikke de voksne på andet end et meget overfladisk plan. Med et håndfast pædagogisk sigte kunne tegneren have fået Elin til at tale med en voksen som så ville overtage handlingsforløbet, men det er desværre nok realistisk, at en pige som Elin ville vende overgrebet ind mod sig selv som det sker her. På få sider formår Sofia Malmberg at skabe en meget helstøbt karakter, som man nemt identificerer sig med. Elin er i udgangspunktet ensom og skrøbelig, men da hun står i eftervirkningerne af overgrebet, åbenbares en kerne af stål.

Også André og hele hans fremgangsmåde er meget troværdig – og dybt og inderligt skræmmende. Især eftersom man aldrig ser hans ansigt. Som voksen læser er man næsten fra første færd klar over, at der er noget helt galt og det gør handlingen endnu mere ubærlig; især fordi André har mestret kunsten at manipulere Elin i en sådan grad, at overgrebet fremstår som noget hun selv har indvilget i.

Bogen vil umiddelbart egne sig glimrende til et undervisningsforløb omkring sikker færden på nettet, overgreb og grooming – et begreb man kan læse mere om på Red Barnets hjemmeside  http://www.sikkerchat.dk/da-DK/Forældre/Seksuelle-krænkere.aspx hvor der også ligger undervisningsmateriale om emnet beregnet til mellemtrin og udskoling.

http://www.rosinante.dk/Authors/0-107890.aspx

http://sofiatruecolors.wordpress.com/

Anmeldelsen er skrevet af Sarah Louise Ann Novak

Uddannet Cand. scient. bibl. Til daglig slår hun sine folder som børnebibliotekar på Vangede Bibliotek, hvor hun udtænker skumle planer for den litterære indoktrinering af bibliotekets lånere. Det er endnu ikke lykkedes hende at læse samtlige titler i børnebiblioteket, men hun har gjort et hæderligt forsøg. Man finder hende fortrinsvis foran hylderne med fantasy-, science fiction- og gyserlitteratur, men i realiteten er hun stort set altlæsende – når hun altså ikke spiller computerspil, strikker, syr eller forsøger at tale sin ene kat fra at overtage verdensherredømmet.