Ellen Knivsbærer – den skibbrudne

‣ Forfatter: Alexandra Vinther

‣ Forlag: Krabat

‣ Udgivelsesår: 2023

‣ Pris: 250 kr.

‣ Sidetal: 214 sider

‣ ISBN: 9788794244732

”I morgen ville Abel komme tilbage, så skulle Villum reddes og så … Stormen tav, og jeg snublede ind mod ildstedet. … så ville jeg forlade alt, hvad jeg kendte. Heden, stranden, byen, fiskerne, Villum. Jeg stirrede ned i ilden og følte, at jeg var blevet smidt ud af en tønde, der rullede ned fra en bakketop. Jeg var svimmel, som havde jeg rullet rundt og rundt. Der var ingen anden mulighed. Vi måtte flygte. Blev vi, ville soldaterne komme efter os.”

Vi er i vikingetiden, og Ellen, som er forældreløs, bor nær stranden i et fiskerleje, hvor hun gør tjeneste hos værtsfamilien. En nat raser en frygtelig storm, og et skib går på grund. Ombord er en mand, som har en kniv med nogle helt specielle egenskaber – egenskaber, Ellen finder ud af at bruge. Manden bliver slået ihjel af soldater, der pludselig dukker op i det lille fiskerleje efter skibbruddet, men forinden når han at fortælle Ellen en lille smule om, at kniven er helt særlig.

Ellen opdager, at kniven har helende egenskaber, og hun drømmer om at bruge den til at hele sin ven Villum, som er meget syg og som bliver svagere og svagere. Hun lægger dog også mærke til, at soldaterne, der slog manden fra skibet ihjel, stadig befinder sig i fiskerlejet – måske leder de efter kniven? Herefter begynder tingene at gå hurtigt, og Ellen ser sig til sidst nødsaget til at flygte fra sine trygge rammer sammen med en anden mand, der muligvis ved noget mere om knivens magiske egenskaber.

Det er helt tydeligt, at forfatter Alexandra Vinther har en bachelor i historie, noget hun også selv skriver bagerst i bogen. Hun har tidligere forfattet noveller, men ”Ellen Knivsbærer – den skibbrudne” er hendes romandebut.

Historien om den videbegærlige og nysgerrige Ellen er velskrevet, og langt hen ad vejen læste jeg den faktisk som en historisk roman, da der bliver gjort meget ud af beskrivelsen af den tids dagligdag og kultur. Det magiske element med kniven med de overnaturlige egenskaber viser sig dog hen ad vejen, om end jeg synes det fylder forholdsvist lidt i historien og først rigtigt kommer til sin ret hen mod slutningen af romanen.

Der lægges tydeligt op til en toer, hvor det bliver spændende at se hvordan det mon skal gå med Ellen og den magiske kniv.

Bogen kan anbefales både til fantasy- og historisk interesserede læsere og vil også egne sig som højtlæsningsbog, hvor den uden tvivl vil lægge op til mange gode snakke om de historiske elementer i historien.

Anmeldelsen er skrevet af Line Frømann Ehlers

Line er uddannet bibliotekar DB anno 2007 og har arbejdet som bibliotekar siden; først på Herning Bibliotekerne og siden 2017 på Skive Bibliotek. Hun elsker det gode gys, både for børn og voksne, og læser derfor meget i den genre. Hendes litterære interesser spænder dog vidt, så hun elsker også en god fantasyroman eller dystopi. Efter Lines liv er blevet beriget med to fantastiske børn, er hun helt naturligt også blevet interesseret i bøger for de allermindste, herunder billedbøger, letlæsningsbøger og højtlæsning - der læses generelt i uhyrlige mængder på hjemmematriklen. Line har anmeldt både børne- og voksenlitteratur flere steder bl.a. i Herning Folkeblad og flere steder på nettet.