En familie af løgnere 

‣ Forfatter: Emiliy Lockhart

‣ Oversætter: Elizabeth Kiertzner

‣ Forlag: Høst & Søn

‣ Udgivelsesår: 2022

‣ Pris: 159,95

‣ Målgruppe:14+

‣ Sidetal: 305

‣ ISBN: 9788702363456

”Min søn Johnny er død.  

Jonathan Sinclair Dennis, det var hans navn. Han blev femten.  

Der opstod en brand, og jeg elsker ham, og jeg gjorde ham uret, og jeg savner ham.”  

Sådan er indledningen til denne bog: En familie af løgnere, der fortæller om den historie, der foregik 27 år før forfatterens bog om samme familie: Vi var løgnere. Her er det mødrene fra Vi var løgnere, der er unge teenagere på ferie på den private ø.

Som det beskrives på bedste amerikanske vis: ”Sommeren hvor jeg var seksten, tilbragte vi som altid på Beechwood. Kajakker, kolbemajs, sejlbåde og snorkling (selvom vi ikke så meget andet end en krabbe i ny og næ.) Vi fejrede 4. juli, som vi plejede med stjernekastere og sang. Vores årlige Bålaften, vores Citronjagt, vores Isselskab.
Men det år druknede Rosemary. 

Hun var ti år gammel. Den yngste af os fire.” 

Det er en amerikansk bog om venner, sjov og forelskelse, men det er også mange hemmeligheder, mange usagte sandheder og handlinger, der skjules af alle. Det lyder måske som en ”ferie-fra-kostskolen-roman”, men det er en fremragende, spændende, velfortalt familietragedie, der her fortælles set ud fra et meget privilegeret amerikansk miljø. Det er sommer, og alle i familien Sinclair er taget til øen: ”Vores ø ligger et godt stykke fra Massachusetts kyst. Vandet er dybt og mørkeblåt. Nogle gange er der store hvidhajer ud for kysten. Her vokser også hybenroser.” 

Det er Carrie, Penny og Bess, der er pigerne og døtrene af Tippe og Harris Sinclair. Også deres kusine og fætter møder op, sammen med ”drengene”, der er med på ferie: ”Et par dage efter at Rosemary viste sig første gang, ankommer min onkel Dean med sine børn Yardley og Tomkin (rigtige navn, Thomas): Dean tager også Pennys veninde Erin Riegart med. Gerrard sejler dem alle over i den store båd, som har en kahyt nedenunder. Dean er en spasmager.”

Det er på overfladen en festlig ferie, men det bliver en sommer fuld af svigt og fejl. Det er (også for voksne læsere) en fremragende fortælling. Spændende, men også med fine portrætter af pigerne Carrie, Penny og Bess. Intet bliver som det har været efter denne ferie. 

Forfatter Emiliy Lockhart

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg,Medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere. Favoritbørnelitteratur: