En lille hvid løgn 

‣ Forfatter: Sofie Boysen

‣ Forlag: Forlaget Carlsen

‣ Udgivelsesår: 2021 

‣ Pris: 149,00

‣ Målgruppe:9+

‣ Sidetal: 176

‣ ISBN: 9788711989265

”Morgensamling 

Dage til skolefesten: 12 

Kæreste: STADIG INGEN  

Plan for at få en kæreste: TOTALT BLANK!!! 

Humør: PANIK! PANIK! PANIK!” 

Hvert kapitel indledes med en status over den kæresteløse situation, som Astrid, 8. klasse er havnet i. På en eller anden måde har hun fået fortalt klassens dronning Masja, at hun har en kæreste, som hun vil tage med til skolefesten. Det er ganske svært for Astrid at redde den i land. En af de første dialoger i bogen lyder:

”Hvordan får man en kæreste, far?
Jeg finder min far ved spisebordet i køkkenet. Han er sikkert flygtet herind for at slippe for min lillesøster Bella, der smider legoklodser efter alle, der vover sig ind i dagligstuen. 

En kæreste? Det er et godt spørgsmål. Min far ser ikke op fra sin violin. Han er desværre ved at sætte strenge på den. Det var sådan set din mor, der fandt mig.” 

Der er ikke megen hjælp for Astrid her i forhold til kæresteproblematikken. Hun får heldigvis tjekket med en spejderveninde Freja, at alt falder så heldigt ud, at Tristan bliver en potentiel ”fake-kæreste”. Så er der nogenlunde styr på det, mens Noah og Masja, det hotteste kærestepar på skolen, kan vise alle, hvordan man er kærester, så har Tristan og Astrid deres egen lille ”øver”, hvor de har det hyggeligt, samtidig med at de forsøger at vise verden, at de er kærester. Det er en bog, der (som mange andre til tween-gruppen) handler om at blive så voksen, at man tør være sig selv.

Johanne på ni år skriver på Sofie Boysens hjemmeside sådan om En lille hvid løgn: ” Bogen er også rigtig spændende og beskriver, hvordan et teenageliv kan være. Med drenge, kærlighed, ensomhed og alt omkring det. Andre kan have det omvendt. Men den her bog er 100% en af de ti bedste bøger, jeg har læst (og jeg har læst mange).” 

Johanne er ni år, hun er tilsyneladende en læser af mange bøger, og hun er helt sikkert i målgruppen for ”Sommerfugleserien med en enkelt sommerfugl”. Den henvender sig til de 9 – 11 årige (piger), og nok handler bogen om 8.klasses-pigen Astrid, men den er letlæselig og med en tematik, der kan genkendes hos ”alle”. 

Forfatter Sofie Boysen

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.