En løve i zebraklæder

‣ Forfatter: Mattias Hundebøll

‣ Illustrator: Louise Thrane Jensen

‣ Forlag: Forlaget Carlsen

‣ Udgivelsesår: 2019

‣ Pris: 89

‣ Målgruppe:3-7 år

‣ Sidetal: 32

‣ ISBN: 9788711915790

”Der lød et kæmpe løvebrøl
I Afrika i går
for løvefar han vågned’ op
med sløjfer i sit hår.

Han så sig selv i spejlet
Og blev med et forsagt
For han var klædt fra top til tå
I zebrabuksedragt.”

 

Det er Mattias Hundebøll og Louise Thrane Jensen, der fortæller om dyrenes liv. De gør det med rim, med illustrationer og med masser af humor. Tegning og tekst kan ikke skilles her. Når løven på illustrationen ser sig i spejlet, så ligger han på en seng, hvorfra han kan se ud på en nudiststrand. Her står et skilt med teksten: ”Nudiststrand, smid venligst striberne”. Sådan er illustrationerne en kommentar til teksten. Og teksten er at se i billederne.

 

Bælteddyret får også et rim:

”Et ganske lille bæltedyr
med livrem, hjelm og sele
listede af sted på tå
ret bange for det hele.

Bange for at falde ned
og slå sig gul og blå
Bange for trafikken
Så hun passed’ altid på.

Se til højre, se til venstre
Kommer der en bil?
Bæltedyret Britta
krydser vej i sikker stil.

Og endelig er hun fremme
Nu’ det op i kranens top
for Britta går til bungee jump
En to tre og hop.”

 

Det er sjove rim. Og der er masser af tale om, når man læser op. Rimbøger er en genre for sig, hvor Halfdans ABC altid vil være rollemodelbogen. Halfdan gjorde det sjovt at læse op, Ib Spang Olsens tegninger gjorde det sjovt at se på billeder. Sådan skal en god billedbog have begge sider – naturligvis. Det er der også her. Det er ikke Halfdan, men det er (mener jeg) med inspiration fra den gamle mester. Det er godt.

 

 

Links:

Læs mere om Mattias Hundebøll

Læs mere om Louise Thrane Jensen

 

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.