Englefald

‣ Forfatter: Susan Ee

‣ Oversætter: Louise Ardenfelt Ravnild

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2014

‣ Pris: 299,95

‣ Målgruppe:13+

‣ Sidetal: 296

‣ ISBN: 9788702150421

Det er seks uger siden, at de voldelige og onde engle overtog Jorden og forandrede alting.

17-årige Penryn er på flugt med sin handikappede lillesøster, der sidder i kørestol, og en psykisk syg og ustabil mor. På deres vej bliver de vidner til, at en engel får hugget vingerne af i en brutal slåskamp, og da de forsøger at komme væk fra slåskampen, bliver lillesøster Paige, til Penryns store skræk, bortført af englene.

Selvfølgelig vil Penryn redde sin lillesøster, men hun kan ikke gøre det alene, for hvor har englene ført Paige hen? Penryn tager den sårede, døende engel med de afskårne vinger med sig i håbet om, at han ved, hvor hun kan finde sin lillesøster.

Englen Raffe får det gradvist bedre, og dette bliver begyndelsen til et spirende venskab og en hæsblæsende færd gennem landet for at nå frem til englenes tilholdssted ’reden’ – her holdes Paige måske fanget?

Undervejs på deres rejse bliver Raffe og Penryn taget til fange af Obi og hans mænd, der opruster en modstandshær. Planen er at generobre verden fra englene og fra de uhyggelige dæmondværge, som ingen rigtig ved hvem er, men som flår mennesker fra hinanden og spiser dem. Obi vil have Penryn og Raffe til at slå sig sammen med dem, men Penryn er fast besluttet på at redde Paige, og hun har ikke tid til at vente. Hun vil trygle Obi om at lade hende gå, men den mandschauvinistiske Boden står i vejen. Heldigvis er Penryn en pige med ben i næsen og en proper næve:

Jeg hamrer håndroden ind i hans næse. Ikke bare med armen. Kraften kommer hele vejen nede fra hofterne, da jeg kaster hele kroppen ind i slaget.

Jeg mærker hans næse knuses under mit angreb. Og hvad bedre er: Han var lige begyndt at lave den vulgære bevægelse med tungen igen, og den bliver smadret mellem hans tænder, da hovedet skyder bagover som i et piskesmæld, så blodet sprøjter fra hans tunge. 

Da Penryn og Raffe endelig når frem til reden, er deres prøvelser langt fra forbi: Raffe skal have sine vinger syet fast igen, og Penryn skal finde ud af, hvor børnene bliver holdt fanget –  forhåbentlig kan hun finde sin lillesøster i live…

‘Slutningen vil jeg ikke afsløre – den må være forbeholdt den enkelte læser. Jeg vil dog gerne løfte sløret for, at det langt fra er en lykkelig eventyrslutning. Tværtimod er der dømt gys og gru for alle pengene, når Penryn i sin søgen opdager en række rædselsvækkende forsøg, englene udfører i redens dyb. Ved endt læsning sidder man tilbage med en bunke uafklarede spørgsmål, og romanen sætter på den måde dybe spor.

Englefald er velskrevet og spækket med spænding og drama, og siderne vender sig af sig selv. Susan Ee (og oversætteren) formår at skrive en postapokalyptisk verden på så lyslevende og troværdig vis, at man virkelig bliver draget med ind i bogens univers. Man må gang på gang holde vejret i sympati med hovedpersonerne på deres farlige færd og i væmmelse over den ondskab, de møder på deres vej.

Persontegningerne er levende, og især kommer man godt ind under huden på Penryn, bogens jeg-fortæller. Hun deler karaktertræk og coolness med den kendte Katniss Everdeen fra Hunger Games-serien, og der er da heller ingen tvivl om, at Englefald ville falde i god jord hos fans af denne serie.

Sproget er nuanceret og levende. Det er lidt til den svære side med ord som ’postapokalyptisk’, ’agnostiker’ m.fl., men som regel kan man læse betydningen ud af sammenhængen.

Der bliver ikke sparet på de ubehagelige detaljer (som også fremgår af citatet), men det er en af de ting, der gør, at man virkelig bliver opslugt. Det bliver aldrig kedeligt – i stedet kan man næsten have brug for en pause i ny og næ, fordi der er skruet så meget op for intensiteten.

Efter sigende skulle filmatiseringen af bogen allerede være i gang. På engelsk er der udgivet flere bind i serien, men det vides ikke om disse også bliver oversat til dansk – mon ikke? For den er virkelig fantastisk den her!

En helt igennem anbefalelsesværdig ungdomsroman. Den er god til selvlæsning, men stiller krav til målgruppens læsefærdigheder og forståelsesniveau. Alternativt vil den være oplagt at læse sammen med en voksen, der uden tvivl også vil blive underholdt. Ingen skal snydes for at møde Penryn og Raffe! 

Forfatterens hjemmeside: http://susanee.com

Forlagets hjemmeside: www.gyldendal.dk

Anmeldelsen er skrevet af Nynne Jakobsen

Nynne har, siden hun var en lille pige, altid været en læsehest. Så meget, at hun flyttede fra Nordsjælland til Aarhus for at tage en bachelor i litteraturhistorie. Nu er hun imidlertid vendt hjem til det sjællandske, hvor hun læser på kandidatuddannelsen ’Moderne kultur og kulturformidling’ på Københavns Universitet. Nynne har arbejdet på forlag, og derudover har hun oversat forskellige bøger – primært bøger til børn og unge. Blandt Nynnes forskellige interesser indenfor litteratur og kunst har børne- og ungdomslitteraturen en helt særlig plads – både i hendes hjerte, men også i hendes evigt voksende bogreol. Især er hun vild med smukke billedbøger, eventyrlige fortællinger og graphic novels.