Englen

‣ Forfatter: Daniel ZimakoffIda-Marie Rendtorff

‣ Illustrator: Peter Bay Alexandersen

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2017

‣ Målgruppe:7+

‣ Sidetal: 95

‣ ISBN: 9788702190014

”Halfdan har været syg,” forklarer Dylan. Mens Oda deler kort ud, fortæller jeg om Laura fra parken. Laura med glorien. Laura med fregner af guld. Laura med den savlende hund. Oda stopper og ser ud over kanten på sine briller. ”Uhadada.” Hun smiler. ”Der er vist én, der er ramt.” Jeg ser på Dylan, han trækker på skuldrene. ”Ramt af hvad?” spørger jeg. Hun smiler bare endnu mere.

”Halfdan – Englen” er anden bog i serien om drengen Halfdan.

Halfdan er i parken med sin ven Dylan, da han pludselig støder ind i Laura. Alt ved Laura er fantastisk, selv hendes fregner skinner som guld, og Halfdan synes, at hun ligner en engel. Halfdan er blevet forelsket, og det kræver både ordforklaringer på nettet sammen med vennen Dylan og planlægning hos gamle Oda af, hvordan Halfdan mon skal nærme sig Laura. Planen kommer til at involvere en hund – men hvor får man lige fat i sådan en, når nu far ikke forstår, at det er vanvittigt nødvendigt pludselig at få hund derhjemme, og man ikke har lyst til at fortælle hvorfor?

Halfdan må mange kvaler igennem for at få gjort sig selv interessant for Laura, og han finder i sidste ende ud af, hvad vi nok som læsere har vidst hele tiden: At det egentlig bare handler om at turde være sig selv – og nogle gange lidt om tilfældigheder.

Jeg kan virkelig godt lide Halfdan. Han er en rigtig god dreng, han tør stå ved sine holdninger, han er følsom, han har humor og desuden en rigtig god fantasi. Og det hele er der brug for! Halfdans første forelskelse – i englen Laura – rammer spot on. Man kan som læser fuldstændig sætte sig i Halfdans sted, når hans hjerte hamrer af sted ved synet af Laura. Og ligeledes krummer man tæer sammen med ham, når han slet ikke kan få sagt de rigtige ord.

Bogen er illustreret af Peter Bay Alexandersen, hvis illustrationer jeg også nød godt af for nylig, da jeg læste Kim Leines ”Skovpigen Skærv” højt for mine børn. Alexandersen har en helt fantastisk stil. Den er naturtro, men med et glimt i øjet, og den virker med sine mange farver og skønne figurer tiltalende for børn – og bestemt også for voksne.

”Halfdan – Englen” er en virkeligt dejlig bog om den første forelskelse. Sproget flyder let, og dialogen fungerer og virker naturlig. Daniel Zimakoff og Ida-Marie Rendtorff er et rigtigt godt makkerpar, og jeg håber, der kommer flere bøger om skønne Halfdan.

Daniel Zimakoff
Ida-Marie Rendtorff
Peter Bay Alexandersen
Gyldendal
Læseprøve

Anmeldelsen er skrevet af Line Frømann Ehlers

Line er uddannet bibliotekar DB anno 2007 og har arbejdet som bibliotekar siden; først på Herning Bibliotekerne og siden 2017 på Skive Bibliotek. Hun elsker det gode gys, både for børn og voksne, og læser derfor meget i den genre. Hendes litterære interesser spænder dog vidt, så hun elsker også en god fantasyroman eller dystopi. Efter Lines liv er blevet beriget med to fantastiske børn, er hun helt naturligt også blevet interesseret i bøger for de allermindste, herunder billedbøger, letlæsningsbøger og højtlæsning - der læses generelt i uhyrlige mængder på hjemmematriklen. Line har anmeldt både børne- og voksenlitteratur flere steder bl.a. i Herning Folkeblad og flere steder på nettet.