Et år i Blomsterby – opskrifter fra altankasser, tage og haver

‣ Forfatter: Felicita Sala

‣ Illustrator: Felicita Sala

‣ Oversætter: Julie Rotne

‣ Forlag: Gads Forlag

‣ Udgivelsesår: 2022

‣ Pris: 299,95

‣ Målgruppe:5+

‣ Sidetal: 44

‣ ISBN: 9788762740471

”Om vinteren føles det, som om hele verden sover. Frøene hviler sig i jorden, og selv træerne synes at vente. Og så en morgen blomstrer kirsebærtræerne pludselig og vækker Blomsterby. Folk i byen åbner deres døre og vinduer og kommer ud af deres huse. Alle Blomsterbys beboere skynder sig hen i den store park. De breder duge ud og dækker dem med gode sager, som de spiser sammen. Det er endelig blevet forår i Blomsterby.”

I Et år i Blomsterby følger vi indbyggerne i Blomsterby igennem året, hvor hvert enkelt opslag er et nyt
sted i Havegade med en månedsangivelse; med en lille fortælling og en opskrift indeholdende en grøntsag eller en frugt, som passer til netop den måned.

For eksempel er det i maj måned Madame Trikot der kigger på ærter, og på siden overfor er opskriften
ærtesuppe med mynte og basilikum.

Bogen afsluttes med opslag om at arbejde i køkkenhaven og om forskellige frøsorter, og et helt opslag er dedikeret til illustrationer af forskellige frugter og grøntsager med navn og placeret på den tid på året, hvor de skal høstes.

Bogen er illustreret af forfatteren selv. Alle ingredienser til den madret, der nu er opskrift på, er tegnet på siden, og illustrationerne er alle i bløde, matte farver.

Felicita Sala har tidligere udgivet billedbogen Havegade nr. 10, som følger samme koncept og samler
madretter fra forskellige dele af hele verden.

Det er en virkelig smuk billedbog, og som madøre kan man ikke andet end elske konceptet. Skulle jeg være djævlens advokat, kan jeg dog godt stille spørgsmålstegn ved sværhedsgraden af opskrifterne, taget i betragtning at bogen er en billedbog og derfor vil stå, hvor primært børnehavebørn vil finde den.

Konklusionen må være at Et år i Blomsterby er en oplagt mulighed til at gå i køkkenet sammen forældre og børn. Samtidig lægger bogen ubetinget op til mange gode snakke om madens vej fra jord til bord. Der er tale om en vaskeægte familiebog, der vil kunne give mange gode timer sammen.

Anmeldelsen er skrevet af Line Frømann Ehlers

Line er uddannet bibliotekar DB anno 2007 og har arbejdet som bibliotekar siden; først på Herning Bibliotekerne og siden 2017 på Skive Bibliotek. Hun elsker det gode gys, både for børn og voksne, og læser derfor meget i den genre. Hendes litterære interesser spænder dog vidt, så hun elsker også en god fantasyroman eller dystopi. Efter Lines liv er blevet beriget med to fantastiske børn, er hun helt naturligt også blevet interesseret i bøger for de allermindste, herunder billedbøger, letlæsningsbøger og højtlæsning - der læses generelt i uhyrlige mængder på hjemmematriklen. Line har anmeldt både børne- og voksenlitteratur flere steder bl.a. i Herning Folkeblad og flere steder på nettet.