Far, fare krigsmand

‣ Forfatter: Mette Emilieanna Bruun

‣ Forlag: Høst & Søn

‣ Udgivelsesår: 2013

‣ Pris: 149,95 kr

‣ Målgruppe:12+

‣ Sidetal: 108

Marcus’ far er udstationeret som soldat et sted ude i verden. Marcus savner ham helt enormt, og han er bange for, at der skal ske hans far noget. Og mest af alt er han bange for, at faren skal dø. Marcus har svært ved at tale med sin mor om sine tanker, for moren er tydeligvis også bange. Og der er en masse ting, Marcus ikke må. Han må ikke tage telefonen, når han er alene, og han må ikke se nyhederne på tv. Hvis nu det værste skulle ske. Så Marcus lever med angsten hele tiden.

Marcus har det heller ikke nemt i skolen. Han bliver drillet pga. sin far. Nogle af drengene kalder hans far for en morder. Så Marcus flygter ud i skoven, hvor han møder krigsveteranen Skifter, der har posttraumatisk stresssyndrom (gætter vi på). Selvom han ikke er specielt nem at kommunikere med, forstår de to hinanden på en eller anden måde.

Mette Emilieanna har gået på forfatterskolen for børnelitteratur og Far, fare krigsmand er hendes debut.

En fin skildring af barnets oplevelse af at være ladt alene tilbage med alle de store og svære tanker, når en forældre drager i krig. Den er en hård historie, for ikke nok med at faren er væk, Marcus er også udsat for heftige drillerier fra en gruppe drenge. Og hele bogen er gennemstrømmet af følelsen af ensomhed.

En bog, der er oplagt til en god  diskussion, ikke bare hvis temaet er krig, men også ensomhed og mobning.

 

Forfatterens hjemmeside: http://metteemilieannabruun.dk/

Program på P1 Skønlitteratur om krig og børnelitteratur, hvor bl.a. Mette Emilieanna Bruun og Sanne Søndergaard interviewes: http://www.dr.dk/radio/ondemand/p1/skoenlitteratur-pa-p1-102#!/

Anmeldelsen er skrevet af Nana Baaner Klitgaard

Nana er cand.mag i dansk og engelsk og har taget 3. modul på masteruddannelsen i børnelitteratur (om formidling af børnelitteratur). Hun arbejder som freelanceredaktør af alle mulige slags bøger, men børne- og ungdomsbøgerne er dem, hun brænder for. I sin tid skrev Nana speciale om dannelsesromanen, så måske plantede hun ubevidst et frø der til interessen for ungdomsromanen, det “dannende” og coming of age-litteraturen. Nana har en lang baggrund i forlagsverdenen og har bl.a. arbejdet som børnebogsredaktør på Politikens Forlag. Derudover har Nana arbejdet med journalistiske bøger og anden faglitteratur for voksne.