Festen

‣ Forfatter: Sandra Schwartz

‣ Illustrator: Bodil Bang Heinemeier

‣ Forlag: alinea

‣ Udgivelsesår: 2016

‣ Målgruppe:12+

‣ Sidetal: 40

‣ Sværhedsgrad: Lix 15

‣ ISBN: 9788723515414

Teo sukker og står op. Der er ingen vej udenom. Hans far bæller øl, som andre drikker vand på en varm sommerdag. Men kun Tuborg Light. Teos far er nemlig AA: Anonym Alkoholiker.  Tuborg Light er på tilbud i Brugsen.

Det er ikke nemt at være ung, det er ikke nemt at være en forelsket dreng, der samtidig er uden for fællesskabet. Teo er en sådan dreng, der ikke er med i kliken, og når de andre inviteres til fest, så sidder Teo hjemme hos sin mor og ser TV. Det er taberagtigt. Vika og de andre smukke piger er naturligvis til fest med Viggo, Rune, Anton og Oscar.

Teos far arbejder på en boreplatform, og han har åbenbart drukket for mange øl i sit liv, thi nu er han på Tuborg Light.

”Festen” foregår i en helt almindelig provinsby, hvor alle ved, hvem Bodega-Lis er, og hvor man altid kommer forbi på torvet. Der er masser af dialog i bogen, der er handling på de 40 sider, og det er en fin og forholdsvis kompleks handling, der er skrevet på de 30 sider. Illustrationerne giver en hel del af fortællingen. Mere end halvdelen af bogens indhold er Bodil Bang Heinemeiers illustrationer, og de fylder i sidetal også halvdelen.

Når lixtallet er på 15, så må der også være andet, der kan give fortællingen kompleksitet og nuancer, når målgruppen er børn på 12-14 år. Det lykkes her.

Tematisk er der alkohol, venner, mobning, forelskelse og forældrekonflikter at læse sig ind i. Det er ret godt i forhold til den korte tekst med de korte sætninger.

Sort læseklub er et godt bud til svage læsere.

Og så var Teo jo egentlig inviteret til festen. Han turde bare ikke tage med. Det kan man også tale en hel del om i 7. klasse.

http://www.sandraschwartz.dk/

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg,Medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere. Favoritbørnelitteratur: