Fjerens rejse

‣ Forfatter: Cao Wenxuan

‣ Illustrator: Roger Mello

‣ Oversætter: Susanne Posborg

‣ Forlag: Hjulet

‣ Udgivelsesår: 2014

‣ Pris: 248,-

‣ Målgruppe:3-99 år

‣ Sidetal: 48

‣ ISBN: 9788789213804

Omslaget er tyndt brunt lærred, der føles så godt og fjerlet mod hænderne. Opslaget på første side er ensfarvet og helt violet med en halv stiliseret fjer ude til højre. Næste side er koboltblå og her får man kolofonoplysningerne: Dette er en kinesisk børnebog, illustreret af en brasiliansk prisbelønnet tegner, og teksten er oversat af Susanne Posborg. Bogens første henvendelse er til den voksne læser, hvor forfatteren fortæller forhistorien: ” En dag da jeg stred mig gennem blæsten i Beijing, fik jeg pludselig øje på en hvid fjer, der hvirvlede rundt i luften Frit og ubekymret lod den sig bære højere og højere af vinden, og jeg tænkte på hvor mon den kom fra? Ledte den efter sin ejer?”

Når man har læst bogen, så kender man svaret herpå. Dette er en bog, der i bedste ”Muldvarpen der ville vide…:” leder efter et tilhørsforhold. Fjeren flyver rundt i verden, møder mange fugle, – men finder først til sidst ud af, hvor den hører hjemme.

Fjeren får den eksistentielle tanke: Hvilken fugl stammer jeg fra, da en dreng og pige undrende har spurgt hinanden: Hvilken fugl mon den fjer komme fra? Herefter er der ikke ro, førend fjerens identitet er på plads. Lyrefugl? Påfugl? Ørn? Lærke?  Hejre? Isfugl? – eller er den mon hjemme hos den fredelige, venlige, livsglade og livstilfredse høne med kyllinger, der går på en solvarm mark og flakser med vingerne i støvbadet?

Bogen er kinesisk, men moralen: Ved jorden at blive, det tjener os bedst, er helt i dansk og Grundtvigs ånd.

Det er en smuk bog, illustrationerne og farvevalget er en glæde for øjnene, og teksten er fin og skarp som en kinesisk fjerpen. Det er i sandhed ”En smuk fortælling om en fjer der flyver rundt med vinden for at finde den fugl som den tilhører.”

På det sidste opslag kan man læse alle de priser, forfatteren og illustratoren har modtaget.

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.