Forår med pindsvinet Pirke

‣ Forfatter: Karen Borch

‣ Illustrator: Karen Borch

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2023

‣ Pris: 199,95

‣ Målgruppe:5-10 år

‣ Sidetal: 36

‣ ISBN: 9788702378481

”Naturen var hyllet
I mørke og kulde,
Og mange slags dyr
Gik i skjul, som de skulle.
Nu trænger en lysstråle
Gennem en sky,
Og et pindsvin
Forlader sit vinterly.”

Sådan lyder den poetiske og rimede indledning til ”Forår med pindsvinet Pirke”. Karen Borch har rimet, tegnet og fundet en lang række faktaoplysninger om dyrs ve og vel i foråret. Det er helt som at få den blå Naturlommekalender serveret i en fiktiv poetisk ramme med pindsvin og mus. Det er en bog, man bliver klog af at læse.

Illustrationerne er helt som de kunne være i ”Danmarks Flora” og ”Danmarks Fauna”. Der er følfod:

”Om sommeren får følfoden store grønne blade, der kan lave næring af sollyset. Det oplagrer blomsten i stænglen, så den kan tære på det, når den blomstrer tidligt om foråret.”

Pindsvinet Pirke er lige dukket op fra sit vinterhi. Hun er sulten, hun er træt, hun savner sin bedste ven, musen Mathæus. Nu begiver hun sig på vej, ud for at lede efter foråret, Mathæus og for at finde sin pindsvinehan.

”Solstråler opvarmer
Spirer og skud.
Blomster i skovbunden
Folder sig ud.
Fra Pirke strømmer
En liflig parfume,
Og et nysgerrigt handyr
Er kommet til syne.”

Her er illustrationerne med anemoner, bøgeblade, små rålam og en sulten ræv:

”Ræven er sulten, og den har unger, der skal have mad. Så det lille rålam er i fare. Moren er heldigvis i nærheden og har
set ræven. Rålam ligger ofte alene i skovbunden, indtil de er et par uger gamle og kan følge med deres mor. De afgiver ingen duft, der kan afsløre, hvor de er.”

Man kan læse bogen med den rimede fortælling om Pirke som hovedfortælling. Man kan også ”læse billederne” og tale om de mange informationer, der følger med som en slags ”undertekster”. Det er en fremragende måde at formidle viden om naturen på. Hvem husker ikke Nældens Takvinge, Guldøje, Gåsebiller, Spidsløn, Rødstjert og Hun-korsedderkoppen, når man har læst bogen her?

Pindvinet Pirke har også en bog om ”Efterår med pindsvinet Pirke.”

Links: https://www.karenborch.dk/

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.