Forvandling – Noveller

‣ Forfatter: nyudsprungne forfattere fra Manuskriptskolen

‣ Forlag: Gads Forlag

‣ Udgivelsesår: 2024

‣ Pris: 334,95

‣ Målgruppe:13 år

‣ Sidetal: 88

‣ ISBN: 9788762744325

En novellesamling, der overrasker ved litterær hittepåsomhed

Forvandling er et biologisk og eksistentielt livsvilkår. Mennesker undergår forvandlinger og udvikler sig. Det kaldes at leve. Forvandlingsprocesser kan gøre ondt, ligesom de ikke altid ender med et smukkere udseende, for forvandlinger kan også være nedbrydningsprocesser. I novellesamlingen Forvandling – Noveller møder vi forskellige forvandlingsvarianter, men fælles for samlingen er, at den litterære idérigdom blomstrer, og skriveteknikken er på plads.

Årgang 24 er en række kortromaner over et fælles tema. Tidligere år har temaet været uskyld, hemmeligheder og nu forvandling. Forvandling- Noveller er et særbind i serien, hvor ni nyudsprungne forfattere fra Manuskriptskolen for børnelitteratur bidrager til temaet men i novellegenren.

De ni noveller varierer i både kvalitet og handling, men alle vidner om et solidt kendskab til dels genren og til fiktionsskrivning. Overraskelseselementet i flere af novellerne er stort, og hvem ville have gættet på, at blot fordi man har thailandske rødder, så bliver man budt indenfor af overklassepigen fra klassen, og i virkeligheden bare fordi hun savner den gamle Au Pair? Eller ville man gætte, at mor, der i Silvan vælger nyt interiør, som f.eks. manden ville hade, ender med at ringe til selvsamme mand for at få hjælp til at betale regningen? Og har du nogensinde tænkt over at koble begrebet Hikikomori op på social angst? Der er virkelig tale om fornyelse af genren og de litterære virkemidler.

Forvandling – Noveller vil ikke være den bog, som bliver efterspurgt af de unge til fritidslæsning, men den vil fungere fantastisk i danskundervisningen i udskolingen, ligesom den i det møde vil inspirere de unge til selv at skrive på grund af den store hittepåsomhed, som novellerne er kendetegnet ved. Den vil også være kærkommen, når den unge til mundtlig dansk eksamen ved prøveoplæg B skal vælge en novelle med identitets tema, og sidst men ikke mindst så vil den opmærksomme bibliotekar glæde sig over novellesamlingen, da det altid er et stort ønske at sende den unge eksamensramte godt afsted med relevant litteratur… og Forvandling – Noveller er i høj grad relevant og et frisk nyt pust i en genre, der trængte til at blive udfordret lidt.

Afslutningsvis skal denne anmeldelse naturligvis huske at nævne indpakningen, som i denne serie fra Gad er ualmindelig smuk. Omslaget er udarbejdet af omslagsdesigner Mikkel Henssel og med forvandlingstemaet in mente, så fornyer Henssel retroudtrykket, og man ønsker kun at have hele serien, som man naturligvis vil præsentere med forsiden fremme. 

Anmeldelsen er skrevet af Betina Falsing

Gode historier er flyvende kufferter, der bringer os udover horisonten, hvor nye historier begynder. Denne rejse forsyner små mennesker med en bagage fuld af fremmederfaringer, som skaber livsduelighed og lykke. Som bibliotekar og som Betina har det, de sidste 25 år, været min mission at være rejseleder og sætte børn og unge ombord på de flyvende kufferter og ud på de vildeste dannelsesrejser i litteraturens verden. Jeg har selv taget rejsen, inden jeg tilbyder dem en billet, for jeg læser stort set alt og også ganske bredt, da vi som mennesker er forskellige. Glæden ved jobbet som dannelsesrejseleder rækker udover bibliotekarens formelle arbejdstid, og jeg arbejder efter arbejde med at sælge billetter i udsatte boligområder, jeg skriver artikler og jeg sidder i juryen for Kulturministeriets Forfatterpris.