Fuglen i mig flyver, hvorhen den vil

‣ Forfatter: Sara Lundberg

‣ Illustrator: Sara Lundberg

‣ Oversætter: Lisette Agerbo Holm

‣ Forlag: Straarup & Co

‣ Udgivelsesår: 2018

‣ Pris: 125,-

‣ Sidetal: 130

‣ ISBN: 9788770181242

En af de store oplevelser på Nordisk Barnebokkonferense 2019 i Stavanger var da den svenske forfatter og illustrator Sara Lundberg fortalte om tilblivelsen af Fuglen i mig flyver, hvorhen den vil.

Bogen er en illustreret, fiktionaliseret fortælling om den svenske billedkunstner Berta Hansson (f. 1910 – 1994) barndom og formative år, baseret på hendes breve, dagbøger og ikke mindst malerier.

Berta voksede op i Jämtland i et landbosamfund i begyndelsen af 1900-tallet, og derfor var hendes livsbane prædestineret. Som sin storesøster skulle hun være landbokone. Men Berta ville det helt anderledes, og i bogen fortælles om hendes oprør mod samfundsnormerne og mod sin far, der dog, hjulpet af den lokale læge, giver hende lov til at forfølge sine kunstneriske ambitioner. For Berta ville tegne og forme fugle i blåler og, som hendes jævnaldrende Astrid Lindgren fra Småland, klatre i træer. Hun blev udlært kunstner, vendte tilbage til hjemegnen hvor hun virkede som lærer og tegnede (vidunderlige) portrætter af sine elever, inden hun blev en værdsat billedkunstner.

 Fuglen i mig flyver, hvorhen den vil er dog ikke kun fortællingen om, hvordan Berta Hanson blev kunstner. Den er i ligeså høj grad et tidsbillede og en fortælling om en stærk kvindeskæbne, om at være ugleset i børneflokken derhjemme på gården og i skolen, at gøre sig uduelig i husholdningen derhjemme for at slippe fri, at møde et menneske der ser ens talent, bryde ud og ikke mindst om det at leve med en tuberkuloseramt mor i hendes sidste tid. En sygdom, der hærgede på den tid.

”Nu råber far igen.

Råber mit navn, som er Berta

og næsten rimer på hjerte.

Jeg lader, som om jeg ikke hører det.

 

Hvis jeg kryber sammen,

ligner jeg en fugl, der sover.

Som den, jeg har lavet af blåler.

Den, jeg vil give til mor.”

 

Fuglen i mig flyver, hvorhen den vil er undervejs illustreret med både fotos af og et par prøver på Berta Hanssons kunst, men det er Sara Lundbergs lidt dystre og meget udtryksfulde billedside, der bærer bogen igennem. Hendes kærlighed til stoffet, naturen, blomster, dyr, mennesker og interiører er gode at studere under læsningen. På konferencen fortalte Sara Lundberg levende om det at se, at blive snydt af hjernen og dens fordomme, som da læreren beder klassen om at tegne en gulerod og irettesætter Berta for at tegne en, som hun ser den – vind og skæv – og ikke lærerens prototype på en gulerod. Eller om at portrættere teenagepigen Berta i bogen. Her gik det ud over Sara Lundbergs egen datter, der måtte kravle rundt i træer og danne forlæg for mors illustrationer af Berta og pigeliv på landet – illustrationer med liv i.

Det er en stor glæde, at det lille forlag Straarup & Co har valgt at udgive denne perle af en billedbog. Derhjemme i Sverige blev Fuglen i mig flyver, hvorhen den vil tildelt den prestigefyldte Augustprisen for bedste børne- og ungdomsbog i 2017 og senere litteraturprisen Snöbollen for årets svenske billedbog. Endelig var den i 2018 indstillet til Nordisk Råds Børne og Ungdomslitteraturpris. Bogen er endnu et eksempel på, at der bliver oversat alt for lidt børne- og ungdomslitteratur på tværs hen over de nordiske lande.

Fuglen i mig flyver, hvorhen den vil

Sara Lundberg

Berta Hansson

Og læs endelig den svenske priskomités motivering for Fuglen i mig flyver, hvorhen den vil på: Augustprisen til Fuglen i mig flyver, hvorhen den vil

Anmeldelsen er skrevet af Søren Fanø

Søren Fanø (1950-2022) Søren var oprindeligt uddannet lærer, cand.pæd. og Master i børnelitteratur og tidligere lektor i dansk ved VIA UC. Han interesserede sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år og var forfatter til både bøger og artikler om denne. Han var tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Var særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen, og som kræver formidling og havde en særlig svaghed for billedfortællinger i alle afskygninger.