Håndbog for pigenørder

‣ Forfatter: Silja Okking

‣ Illustrator: Fotos af mange forskellige slags

‣ Forlag: Forlaget Carlsen

‣ Udgivelsesår: 2016

‣ Målgruppe:9+ Piger

‣ Sidetal: 60

‣ ISBN: 9788711564769

Silja Okking er vært på Ramasjang. Hun er også forfatter til en fagbog om piger, der fordyber sig i et bestemt område.

Samrita fortæller om at være youtuber og computerspilsnørd: ”Jeg har altid interesseret mig for computer og videospil. Jeg var sådan lidt en drengepige i folkeskolen, men delte min interesse med to andre piger. Vi holdt os for os selv og blev til tider mobbet lidt for vores anderledes interesser. Men det rystede vi af os, for for os var det ikke vigtigt at være populære, men at være os selv.” Og mange vil vide, at youtuberne ”Robinsamse” er en virksomhed, hvor Samrita har gjort det at spille Minecraft sammen med kæresten Robin, til at være en indtægtskilde til studierne. I bogen ”Håndbog for pigenørder”er der mange piger, der får ordet. Det er Filippa, der spiller guitar, Nadia Nadim, der er professionel fodboldspiller, Marie, der er vild med StarWars, Simone, der går til bueskydning, Mie, der interesserer sig for astronomi og så er der Sara, der læser alt om geparder. Der er interviews med alle pigerne, og ind i mellem er der faktapræsentationer af berømte kvinder, der gjorde karriere inden for et særligt fag. Her møder læseren Marie Curie, Valentina Tereshkova, Kelly Clark og Sofia Coppola.

Silja Okking siger: “Jeg har skrevet bogen til mit 9-årige jeg. For jeg stod IKKE ved at være en nørd. Jeg var lidt en kamæleon, der passede ind i alle fællesskaber. I folkeskolen, på efterskolen og på Kaospilotuddannelsen. Og det har haft en pris. For jeg ville egentlig godt spille rollespil, og det ville nok også havde været godt for mig, hvis jeg havde turde være mere sammen med “sportsnørdepigerne” i min klasse. Måske kunne jeg have lært noget af dem.”

Det er enhver lærers ønske (og sikkert også alle forældres) at deres børn vil have evnen til at fordybe sig i et særligt område. Hvorvidt det er fodbold eller fantasygenren betyder måske ikke så meget for barnets evne til senere at fordybe sig i et fag, men naturligvis er det også ønskværdigt, at fordybelsen og interessen følges af et fællesskab med andre. Her kan det være svært at være pige i en mindre skole og en lille by, hvor der ikke er så mange valgmuligheder, når interesserne skal vælges til.

Derfor er det godt at læse om andre piger, der interesserer sig for ”vildt mærkelige” ting. Internettet har gjort det lettere at finde ligesindede ude i verden, så der er masser af god inspiration at hente i Silja Okkings bog. Bogen er fyldt med billeder, kloge ord på opslagstavler, faktabokse og biografier. De interviewede Pigerne er i alderen 9 – 28, men det er en fagbog, der i særlig grad henvender  til de 9 – 13 årige.

Det kunne også være til drenge. Det er helt sikkert lige så svært at være udenfor fodboldkliken som dreng, som det er at være en pige, der spiller rollespil.

Fordybelse, udholdenhed og passion er noget, alle har glæde af.

Links: http://www.folkeskolen.dk/

http://forlagsliv.dk/

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.