Heddas bog

‣ Forfatter: Lin Hallberg

‣ Illustrator: Maria Sandberg

‣ Oversætter: Charlotte A. E. Glahn

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2013

‣ Pris: 319,95

‣ Målgruppe:7+

‣ Sidetal: 160

Hedda er syv år og går i 1. klasse. Når hendes forældre har travlt, bliver hun passet af sin mormor, og det er hun kun glad for. Heddas mormor bor nemlig på en gård ude på landet og er dyrlæge, så der sker altid noget spændende. Hedda tager med sin mormor på sygebesøg, og hun hjælper med at passe dyrene på gården. Da Hedda får sommerferie, flytter hun ud til sin mormor. Hedda elsker livet på gården, og hun nyder at kunne hjælpe sin mormor, hun er nemlig tit træt og skal hvile sig. Hedda finder en lille fugl, der har brækket vingen, som hun gerne vil gøre rask igen. Det viser sig, at mormor også er syg, men det er desværre en sygdom, som ikke bare lige kan helbredes med bandage og hvile. Heddas mormor har kræft, og pludselig er livet ikke så let for Hedda længere.

Lin Halberg balancerer meget fint mellem barndommens lethed og melankoli (som en anden Astrid Lindgren). Det er de store spørgsmål i den lille verden. Halberg formår at få rigtig meget med på en enkel måde: relationen mellem bedsteforældreren og barnebarnet, venskab (mellem Hedda og hendes veninde), barnets fascination af dyrenes liv m.m. Heddas bog, der i øvrigt er indbydende illustreret,  er en lille perle til målgruppen. Der er masser at snakke om, men ungerne vil også bare nyde at få den læst op.

Lin Halberg har skrevet en lang række børnebøger og er mest kendt for de populære hestebøgerne om Sigge og Teddy.

Om Lin Halberg: http://www.rabensjogren.se/Alfabetiskt/H/Lin-Hallberg/

Anmeldelsen er skrevet af Nana Baaner Klitgaard

Nana er cand.mag i dansk og engelsk og har taget 3. modul på masteruddannelsen i børnelitteratur (om formidling af børnelitteratur). Hun arbejder som freelanceredaktør af alle mulige slags bøger, men børne- og ungdomsbøgerne er dem, hun brænder for. I sin tid skrev Nana speciale om dannelsesromanen, så måske plantede hun ubevidst et frø der til interessen for ungdomsromanen, det “dannende” og coming of age-litteraturen. Nana har en lang baggrund i forlagsverdenen og har bl.a. arbejdet som børnebogsredaktør på Politikens Forlag. Derudover har Nana arbejdet med journalistiske bøger og anden faglitteratur for voksne.