Hej Kaj

‣ Forfatter: Mats Letén

‣ Illustrator: Mats Letén

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2019

‣ Pris: 149,95

‣ Målgruppe:2+

‣ Sidetal: 112

‣ ISBN: 9788702277272

Fortællingerne om tumlingen Kaj – med back up af bamsen Lise, mor og nogle gange den lille røde hest – er de fineste småbitte hverdagsbilleder af et barneliv med alle de dertil hørende store følelser, fantasifulde lege og nysgerrige indfald. Hvert opslag indeholder én side med en kort tekst: “Kaj bygger et fint hus.” Og én side med en illustration, der som udgangspunkt svarer til teksten; i eksemplet her ser vi Kaj sidde på gulvet og bygge med klodser.

I hver fortælling optræder der dog også én eller to små, enkle sidefortællinger udelukkende på billedsiden, som giver lidt ekstra at kigge efter og tale om. I Kaj siger go’nat kan vi fx fra billede til billede følge en lille snegl, der kravler rundt, for til sidst at lægge sig til at sove i sit sneglehus. Det billedlige udtryk er roligt og behageligt, men samtidigt farverigt og med blikfang for de små, mens teksten er simpel og velegnet også til de mindste børn.

Disse bøger er vel nærmest selvskrevne på bogreolen hos småbørnsfamilier og vuggestuer; Kaj kan tryllebinde de allernyeste små læsere og i øvrigt vække genkendelse hos både store og små. De er i familie med andre små seriebøger, som fx bøgerne om Jeppe – eller i en lidt mere humoristisk udgave, bøgerne om Lili.

Hej Kaj er en samlet – og lidt større – udgave af flg. fire bøger fra Mats Leténs fine Kaj-serie:

Kaj er hest
Kaj er farlig
Kaj, dumme Kaj og
Kaj siger go’nat

Eftersom læsning af bare en enkelt Kaj-bog sjældent rækker, når man først kommer i gang, er det en super god idé med denne samling af fire stykker – og at udgaven her så også er vokset en smule (ca. 4 cm.) i højde og bredde er kun et plus for oplevelsen.

Mats Letén – Gyldendal

Anmeldelsen er skrevet af Maria Seebach

Maria er uddannet pædagog og arbejder som sådan i en vuggestue i Hørsholm. Maria har specialiseret sig i de 0-6årige og bl.a. beskæftiget sig med pædagogens valg, vurdering og brug af børnelitteratur i daginstitutionen – derigennem har hun fået et særligt fokus på, hvordan forskellige bøger præsenterer børnene for forskellige udtryk, både æstetisk og kulturelt. Maria har især interesse i bøger henvendt til aldersgruppen 0-6 år, dvs. hovedsageligt billedbøger med hovedvægt på billedsiden og mere eller mindre tekst.