Helgas dag

‣ Forfatter: Ann-Christine Magnusson

‣ Illustrator: Mimmi Tollerup

‣ Forlag: Lamberth

‣ Udgivelsesår: 2011

‣ Målgruppe:2-5 år

‣ Sidetal: 32

Helgas dag er fyldt med liv og glæde. Den starter lidt tidligere, end far egentlig har lyst til, men Helga er frisk, glad og klar til at sjippe, gynge og spise is, og far følger tålmodigt med.

Mimmi Tollerups fine og udtryksfulde akvareller illustrerer på humoristisk vis Helgas glæde og entusiasme  og fars udfordringer i dagens løb. Illustrationerne er skiftevis situationsoverblik i gråtoner: gyngestativet på legepladsen, med far, der skubber Helga på gyngen – og farverige nærbilleder med fokus på Helgas oplevelse: illustrationen af den gyngende Helga i flyvende fart med et stort smil.

Teksten er enkel, kortfattet og velegnet til en oplæsning, der fortæller den simpleste udgave af historien. Illustrationerne tilføjer detaljer og humoristiske indslag, der mange gange taler direkte til voksenlæseren – som eksempelvis billedet af far, der sidder på gyngen og skriver på sin mobiltelefon.

Samlet set er Helgas Dag en hyggelig og underholdende bog, der på fin vis skildrer det lille barns entusiasme og energiniveau – og forælderens lejlighedsvise mangel på samme. Den bevæger sig dog aldrig udover sød, blid og venlig i sit udtryk, og når således ikke den kant og modig originalitet, der præger fx Andreas Bræstrups fortællinger om ”Poul og Far”, som tanken let ledes hen på i sammenligning. (MS)

Forlaget LAMBERTH: www.lamberth.dk

Mimmi Tollerup: http://www.mimmi.stanford.se/

Anmeldelsen er skrevet af Maria Seebach

Maria er uddannet pædagog og arbejder som sådan i en vuggestue i Hørsholm. Maria har specialiseret sig i de 0-6årige og bl.a. beskæftiget sig med pædagogens valg, vurdering og brug af børnelitteratur i daginstitutionen – derigennem har hun fået et særligt fokus på, hvordan forskellige bøger præsenterer børnene for forskellige udtryk, både æstetisk og kulturelt. Maria har især interesse i bøger henvendt til aldersgruppen 0-6 år, dvs. hovedsageligt billedbøger med hovedvægt på billedsiden og mere eller mindre tekst.