Herremandens datter

‣ Forfatter: Dorte Roholte

‣ Forlag: Carlsen

‣ Udgivelsesår: 2015

‣ Pris: 249,95

‣ Målgruppe:12+

‣ Sidetal: 138

‣ ISBN: 9788711484869

”Slip mig,” hvæser jeg og prøver at hive mig fri, men forgæves. Aldrig ville jeg have troet, at en gammel taterkælling kunne have så mange kræfter. (…) ”Du hører ikke til her,” fortsætter hun og ser på mig med opspærrede øjne. ”Du hører ikke til nogen steder. Du er ikke den, du ser ud til at være. Det er din skæbne. Du har aldrig været den, du er.”

I ”Herremandens datter” følger vi pigen Boel, der vokser op som datter af herremanden på egnen. Hendes mor døde da hun var spæd. Godt nok mangler der ikke midler rent økonomisk, men Boel lever trods det en trist, afsondret tilværelse i ensomhed. Hun ønsker blot at være en del af det almindelige, omgivende samfund, og da lejligheden byder sig, og høstmarkedet finder sted i landsbyen, tager hun trods sin fars strenge forbud afsted. På høstmarkedet sker der noget mærkeligt – Boel bliver af de omrejsende sigøjnere forvekslet med en anden pige, Katalin, som tilsyneladende ligner hende på en prik.

Samtidig forsøger Boel at få hjælp til sin gamle amme Magna, som er alvorligt syg, og i den forbindelse møder hun i den nærliggende skov den unge mand Frej, som viser sig at være falkoner. Boel bliver forelsket i Frej, men hendes far har besluttet at hun skal giftes bort til en ældre mand; noget der absolut ikke passer Boel.

Der begynder at ske mystiske ting på herregården, da tjenestefolkene såvel som hendes far påstår at have set Boel på steder, hun ikke har været. Mystikken breder sig…

Jeg er ret vild med Dorte Roholtes skrivestil: Ligetil og med et troværdigt persongalleri. Jeg følte med Boel hele vejen gennem bogen, og ønskede hele tiden at vide mere om hendes tanker og beslutninger.

Min eneste anke til bogen var sådan set, at jeg syntes det var frygteligt ærgerligt at den sluttede så brat. Jeg ville høre mere om Boels fremtid sammen med falkonerdrengen Frej. Men allerede et par dage efter at have læst bogen færdig, så jeg til min store glæde på hylderne med nye bøger på mit arbejde, at anden del af serien (som det åbenbart bliver) også er udkommet.

Dorte Roholte er en yderst populær forfatter for målgruppen, og jeg er sikker på at ”Herremandens datter” og den serie også nok skal fange hendes trofaste publikum.

http://www.carlsen.dk/

http://www.dorte-roholte.com/

Anmeldelsen er skrevet af Line Frømann Ehlers

Line er uddannet bibliotekar DB anno 2007 og har arbejdet som bibliotekar siden; først på Herning Bibliotekerne og siden 2017 på Skive Bibliotek. Hun elsker det gode gys, både for børn og voksne, og læser derfor meget i den genre. Hendes litterære interesser spænder dog vidt, så hun elsker også en god fantasyroman eller dystopi. Efter Lines liv er blevet beriget med to fantastiske børn, er hun helt naturligt også blevet interesseret i bøger for de allermindste, herunder billedbøger, letlæsningsbøger og højtlæsning - der læses generelt i uhyrlige mængder på hjemmematriklen. Line har anmeldt både børne- og voksenlitteratur flere steder bl.a. i Herning Folkeblad og flere steder på nettet.