Himlen over i morgen

‣ Forfatter: Ida-Marie Rendtorff

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2020

‣ Pris: 199,95

‣ Målgruppe:12+

‣ Sidetal: 240

‣ ISBN: 9788702276442

“Der er særligt ét spørgsmål, der optager vælgerne.

Gør vi nok for klimaet? Eller rettere … gør vi det rigtige?

Sådan spørger tv-journalisten, Josephine Nygaard, allerede i anslaget på romanen Himlen over i morgens, en thriller, der under den spændende overflade i lige så høj grad handler om klimaproblemerne i en ikke fjern fremtid.

Ida-Marie Rendtorff har tidligere ladet sine romaner til unge udspille sig på baggrund af både vores tid og den klimakrise, kloden befinder sig i, senest i trilogien Kloden under vand.

Det er ikke tilfældigt, at hovedpersonen hedder Gaia, som jo i græskmytologi var enten ”Jordens gudinde” eller betegnelsen på selve jorden.

Det er Gaia, der en dag kommer hjem fra skole og finder ud af, at hendes mor er forsvundet. Hun er ikke dukket op til det tv-interview, hun skulle have deltaget i som forsker i fremtidige muligheder for kontrol over klimaforandringerne. En forskning, der både har sine tilhængere og sine fjender!

Det starter Gaia og hendes venners jagt på moren og hendes bortførere. Undervejs bliver det til et spørgsmål om, om det er Gaia, der jagter bortførerne eller dem, der jagter Gaia.

Godt nok udspiller handlingen sig i en ikke fjern fremtid i det Forenede Norden på baggrund af klimakrisen, en verden hvor 70.000 klimaflygtninge befinder sig i en lejr syd for grænsen og hvor man har bygget, ikke et vildsvinehegn, men en mur mellem ”os” og ”dem” og de politiske rævekager, valgkampen medfører.

Men i forgrunden i romanen står Gaias forhold til sine venner. Og her er Gaia særdeles menneskelig. Hun får kun sjældent sagt det, der skal siges på det rette tidspunkt, og hun udfordrer på den måde sine venner og roder sig ud i noget venindefnidder undervejs.

Men det er den spændende efterforskning, Gaia bliver rodet ind i efter at både politiet, morens tidligere kæreste og hendes arbejdsplads ikke har vist sig villige til at deltage aktivt, der driver handlingen frem. Så må hun ty til veninden Fia og vennen Boulder i jagten på den forsvundne mor.

Hvordan det hele ender skal ikke afsløres her, men Himlen over i morgen er en stærkt anbefalelsesværdig bog.

Romanen er højaktuel, velskrevet, veldrejet og svær at slippe. De tunge emner om klima og klimaflygtningestrømme blandes elegant op med alt det, der gør en god coming-of-age roman til unge. Her er problemer med de voksne, venner og veninder, kærlighed og sex og en hovedperson, der både udvikler og flytter sig undervejs. Romanen anbefales både til dansktimerne i udskolingen, til en snak om klimaproblemer og fremtiden og en snak om, hvad en veldrejet thriller er og til fritidslæsning. De voksne kan godt læse med og få lidt at tænke over.

 

 

Forfatter, Ida-Marie Rendtorff

Roman, Himlen over i morgen

 

Anmeldelsen er skrevet af Søren Fanø

Søren Fanø Søren er oprindeligt uddannet som lærer, cand.pæd. og Master i børnelitteratur og tidligere lektor i dansk ved VIA UC. Han har interesseret sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år og er forfatter til både bøger og artikler om denne. Han har været tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Er særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen, og som kræver formidling. Har en særlig svaghed for billedfortællinger i alle afskygninger.