”Der var kommet en mystisk pakke.
Under det flossede papir kunne man skimte en trækasse med et sort stempel,
hvor der stod Graham´s Port. Ingen i familien havde bestilt portvin, og slet ikke Karl og Vida,…”
Først kom julekalenderhistorien Historien om nissen, og nu er det så tid til Historien om Englebassen, der er et midsommereventyr, hensat til Røste Espeløv og skovene derude på landet. Bjarne Reuter og Ursula Seeberg har igen slået sig sammen om at lave en varm, hyggelig/uhyggelig oplæsningsbog i 16 kapitler om de to søskende Vida og Karl og deres kærlige, og ikke helt almindelige, farfar, som er fuld af gode historier, og altid er med på den værste. Endelig har han geden Harry Krisna med overalt. Den spiller selvfølgelig en central rolle i fortællingen.
Fortællingen er kort den, at Vida og Karl skal på weekend ude på landet hos farfar. Han har inden besøget sendt pakken med en invitation til at tage på eventyr med ham. Pakken indeholder alle de nødvendige rekvisitter, kikkert, kompas, myggenet, stavlygte og modgift. De skal sammen løse mysteriet om ”de lodne” og de uforklarlige ting, der sker, hvor en engel engang faldt ned i skoven ved Røste Espeløv.
Det går ikke stille af, og undervejs fortæller farfar skrøner ude fra den store verden, Vestindien, Kolkata og andre varme lande. Sammen Harry Krisna drager de ud i skoven, hvor de oplever spændende ting og sager, både de mere mystiske, de mere uhyggelige, og de der kræver, at de bruger deres hoved. Alt ender godt, som det sig hør og bør i et rigtigt eventyr.
Selvfølgelig er farfar en rigtig gammeldags, hyggelig, rund portvinsdrikkende farfar med røde seler og hang til hjemmelavede løsninger. Her slår eventyret lige en sløjfe til vor tids familier, der lever så meget i overensstemmelse med naturen, som de kan, og forbruger så lidt som muligt.
Bjarne Reuter har i Historien om Englebassen tændt for den helt store varme retro-fortællestemme. Farfars verden er fuld af ting fra gamle dage, Vida og Karl kan undre sig over såsom gamle aviser med billeder af Kronprins Frederik – nok ikke den nuværende, men hans morfar. Og så er eventyret fyldt med sproglig leg og gamle ord og vendinger som kærnemælkskoldskål, slagbænk, kerter, vinylplade, menneskeædere og cykolog. Her er nok at samtale om undervejs og efter endt (op)læsning. Historien om Englebassen er velegnet til oplæsning.
Det hele fortælles ikke kun af Bjarne Reuter. Ursula Seebergs illustrationer underbygger og tilføjer historien nye sider og vinkler, men underbygger især sommerstemningen i Historien om Englebassen. De illustrationer kræver et særligt øje undervejs, men også efter endt læsning.
Eventyret om Karl, Vida, Harry Krisna og Farfar anbefales til oplæsning i daginstitutioner, skolens indskoling og måske allervarmest til oplæsning hvor børn og bedsteforældre mødes.
Sluk for internettet, tænd et par kerter og lad eventyret begynde.